Update

Melding over 'ongeregeldheid' stembureau West lijkt vals alarm

De melding dat een medewerker van een stembureau in Bos en Lommer kiezers in het stemhokje zou hebben geholpen, lijkt vals alarm.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat stelt een zegsman van de gemeente. De klacht die cabaretier Johan Goossens woensdagmiddag hierover deelde via Twitter is direct opgepakt en onderzocht.

Goossens twitterde dat leden van het stembureau in het Turks 'stemadvies' zouden geven aan kiezers. Daarop is direct door Bureau Verkiezingen contact gezocht met stadsdeel West, dat daarop de voorzitter van het stembureau heeft gebeld voor een feitenrelaas.

Ook zijn er twee wijkambtenaren naar het bewuste stembureau in Bos en Lommer gestuurd om poolshoogte te nemen.

Niets onrechtmatigs
Vooralsnog lijkt de melding van Goossens vals alarm. Een woordvoerder meldt dat er niets onrechtmatigs is gebeurd, maar dat aan een ouder echtpaar in het Nederlands instructies zijn gegeven over hoe het biljet moet worden ingevuld.

"Van een stemadvies is geen sprake," zegt een woordvoerder van de gemeente. "De voorzitter van het stembureau is op een ouder echtpaar afgestapt dat samen het stemhokje wilde inlopen en heeft bij het uitleggen van de procedure gewezen naar de kandidatenlijsten die aan de muur hangen."

De voorzitter van het stembureau en het echtpaar hebben een andere etnische achtergrond, met Nederlands als enige gemeenschappelijke taal.

Uitzondering
Het is verboden om met meer dan één persoon het stemhokje in te gaan, alleen voor ouders met jonge kinderen wordt een uitzondering gemaakt. Ook leden van het stembureau mogen niet meehelpen met het uitbrengen van de stem. Wie de taal niet goed genoeg spreekt om zelf te stemmen, kan iemand anders machtigen om te stemmen, adviseert de Kiesraad.

Burgers die ongebruikelijke situaties zien in de stembureaus, worden aangemoedigd om melding te maken via sociale media. In het stadhuis zit een team ambtenaren dat permanent kanalen zoals Twitter en Facebook in de gaten houden, alert op meldingen van ongeruste kiezers over ongewone gebeurtenissen op stembureaus.

Als het webredactie-team van de gemeente heeft achterhaald waar iets geks gebeurt, wordt de melding doorgezet naar het Bureau Verkiezingen, dat de situatie beoordeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden