Melding ontvoering blijkt vaak vals

Dertig keer per jaar krijgt de Amsterdamse recherche een melding dat iemand is ontvoerd. Veel daarvan zijn vals of het gevolg van een vergissing. Als opzet in het spel is, probeert de politie de schade te verhalen.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

In sommige gevallen wordt de valse melder zowel via een strafzaak als via een civiele procedure aangesproken.

Omdat de recherche in principe elk alarm over een ontvoering serieus neemt, zet het Bureau Zware Criminaliteit ongeveer dertig keer per jaar een grootse operatie op touw om het vermoede slachtoffer op te sporen en (meestal) door een arrestatieteam te laten bevrijden. Dat drukt zwaar op de beperkte capaciteit van het in serieuze misdaad gespecialiseerde team.

In tien procent van de gevallen is sprake van een echte ontvoering, even vaak is evident een valse melding gedaan. In de overige tachtig procent van de zaken blijkt gaandeweg iets anders aan de hand te zijn dan de aangever dacht.

'Vaak heeft een getuige een situatie achteraf bezien ten onrechte als een ontvoering geïnterpreteerd,' zegt plaatsvervangend chef Jeroen Poelert van het Bureau Zware Criminaliteit.

Hoewel maar een minderheid van de zaken een echte ontvoering blijkt te zijn, blijft de recherche vol inzetten op elke melding. 'We kunnen het risico niet nemen. Of een slachtoffer een crimineel is, maakt voor het optreden niets uit,' zegt Poelert.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden