Meisjes twee keer zo vaak online gepest

Meisjes zijn twee keer zo vaak het doelwit van online pesten als jongens. Ook homo- en biseksuele jongeren worden twee keer zo vaak online gepest als heteroseksuele leeftijdsgenoten. Uit onderzoek onder jongeren van 12 tot 25 jaar die online actief zijn blijkt dat 5,3 procent in 2018 wel eens is gepest, gestalkt of bedreigd. 

Homo- en biseksuele jongeren worden twee keer vaker online gepest, gestalkt of bedreigd dan heteroseksuele leeftijdsgenoten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek onder jongeren van 12- tot 25-jarigen.Beeld ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit, waar 38.000 jongeren aan deelnamen, blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele jongeren te maken kreeg met online incidenten. 

“Dat is natuurlijk ontzettend triest,” zegt Astrid Oosenbrug, voorzitter van het COC, de belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksen (lhbti’s). “Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn.” Volgens het COC is ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. “Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand anders die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.”

Onkunde bij volwassenen

Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastiggevallen. Grofweg de helft van de slachtoffers denkt er regelmatig aan terug, is er boos over of slaapt slecht. Toch vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf, aldus de onderzoekers. Slechts een op de twintig slachtoffers deed aangifte bij de politie.

De voorzitter van scholierenvakbond LAKS, Pieter Lossie, zegt de grote problemen rond online pesten te herkennen. Tweejaarlijks doet de belangenorganisatie onderzoek naar online veiligheid. Hieruit blijkt dat het percentage jongeren dat online gepest wordt niet daalt. “Onze cijfers komen redelijk overeen met die van CBS. Het is erg slecht gesteld met de veiligheid van minderheidsgroepen.”

Elke school is wettelijk verplicht om een anti-pestbeleid op te stellen. Hoe de scholen dit doen, mogen zij zelf invullen. Lossie zegt dat in de praktijk leerlingen te weinig bij dit beleid worden betrokken. “Over het pestbeleid moeten jongeren meepraten, met name over het digitale pesten. Heel veel volwassenen begrijpen niet hoe het werkt met sociale media, terwijl de leerlingen als geen ander weten hoe ze online met elkaar omgaan. Die kennis is cruciaal.”

Pesten in Amsterdam

Het CBS heeft geen cijfers over pesten op Amsterdamse scholen. Maar dat ook daar online wordt gepest, wordt erkend door de middelbare scholen, zegt Ariëlle de Ruijter van Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen. “Veel vormen van pesten zijn alleen niet strafbaar, en dan ligt het ingewikkeld om er iets tegen te doen. De jongerenrechtbank is een mooi alternatief.”

Tien Amsterdamse scholen maken gebruik van een zogenoemde jongerenrechtbank. Op de scholen kunnen leerlingen melden dat ze gepest worden, waarna een ‘rechtszaak’ plaatsvindt. Hier wordt gekeken wat er gebeurd is en of de pester gestraft moet worden.

Sterre Nelis, programmamanager, traint jongeren hoe ze zo’n zaak moeten leiden. “We leren de jongeren hoe ze maatregelen moeten opleggen en degene die de straf krijgt, moet deze ook opvolgen.” Soms zijn hierbij ook ouders aanwezig, aldus Roelofs. Maatregelen kunnen uiteenlopen tot excuses aanbieden tot het geven van presentaties over de gevolgen van pesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden