Meisjes die prik weigerden krijgen oproep

Ruim 16.600 meisjes tussen de dertien en zestien jaar uit Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel hebben een oproep gekregen om de hpv-vaccinatie te halen. Maar de teller van de campagne Prik en bescherm bleef steken op 5800 meiden. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Ruim 16.600 meisjes tussen de dertien en zestien jaar uit Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel hebben een oproep gekregen om de hpv-vaccinatie te halen. Maar de teller van de campagne Prik en bescherm bleef steken op 5800 meiden. Foto ANP/Ed Oudenaarden

AMSTERDAM - De Amsterdamse GGD gaat alle zeilen bijzetten om meisjes over te halen zich alsnog te laten inenten tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Via de GGD-website, msn en hyves, voorlichtingen op school en een brief aan de weggebleven meisjes hoopt de GGD de tegenvallende opkomst van 35 procent die woensdag in de RAI gehaald werd, op te krikken.

Ruim 16.600 meisjes tussen de dertien en zestien jaar uit Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel hebben een oproep gekregen om de hpv-vaccinatie te halen. Maar de teller van de campagne Prik en bescherm bleef steken op 5800 meiden. ''In de brief willen we vertellen waarom het toch wijs is de inenting te halen. Daarnaast willen we afrekenen met de onzinverhalen die rond gaan,'' stelt een woordvoerster van de GGD. Op de site www.gezond.amsterdam.nl/phv zal de GGD vermelden dat het nog niet te laat is om de prik te halen.

De meisjes die alsnog besluiten de prik te halen, kunnen 16 april naar de RAI komen, samen met de meiden die al één prik hebben. Voor de tweede prik krijgen zij een 'inhaaldag' op 5 juni. De laatste inenting kunnen ze samen met de rest op 28 oktober halen.

De GGD hoopt, na overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de plannen zo snel mogelijk uit te voeren. ''We willen snel actie ondernemen, zodat de twijfelende meisjes een beslissing kunnen nemen vóór 16 april.'' (MEREL STRAATHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden