Mein Kampf-verkoper krijgt prijs van jongerentak VVD

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, bekend door het verkopen van verboden boek Mein Kampf aan het Singel, is door VVD-jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2014. Van Eyck kreeg de prijs wegens zijn 'principiële strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen overheidscensuur'.

Redactie
Galeriahouder Michiel van Eyck Beeld ANP
Galeriahouder Michiel van EyckBeeld ANP

Michiel van Eyck is met succes in verzet gekomen tegen de poging van de overheid om de verkoop van Mein Kampf te bestraffen, volgens JOVD-voorzitter Tom Leijte. De Amsterdamse galeriehouder verkocht enkele antiquarische exemplaren van Mein Kampf. Federatief Joods Nederland deed daarom in 2013 aangifte.

De rechter oordeelde in november dat een veroordeling te ver zou gaan in het licht van 'maatschappelijke ontwikkelingen', zoals de eenvoudige verkrijgbaarheid van het boek van Adolf Hitler via internet. De verkoop van Mein Kampf bleef daarmee onder bepaalde omstandigheden verboden in Nederland, bijvoorbeeld als de verkoper tot doel heeft haat te zaaien. Dat betekent echter niet dat het per definitie strafbaar is om het boek te verkopen.

Vooruitstrevend
'Met het winnen van de rechtszaak heeft hij aangetoond dat het verbod volstrekt achterhaald is. We kunnen waanideeën als die van Hitler beter in de openbaarheid bestrijden dan ze wegdrukken naar duistere hoeken van de samenleving,' zegt JOVD-voorzitter Tom Leijte.

In reactie op de rechtszaak zei galeriehouder Van Eyck eerder al het geen taak van de overheid te vinden om te bepalen wat mensen mogen lezen. 'Objecten en teksten uit het verleden moeten niet verboden of weggestopt worden, maar moeten dienen als lesstof voor de toekomst.'

De Liberaal van het Jaar is een prijs die jaarlijks door de JOVD wordt uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor 'belangrijke liberale kernwaarden'. In 2009 kreeg ook cabaretier Hans Teeuwen de prijs dankzij zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Andere winnaars zijn onder meer Alexander Pechtold en Gerrit Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden