Update

Megastrop dreigt nu de gemeentelijke reorganisatie strandt

De grootste reorganisatie uit de geschiedenis van de gemeente Amsterdam dreigt vast te lopen. Dit kan leiden tot een nieuwe financiële strop voor het stadsbestuur.

Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst
null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. De reorganisatie krijgt waarschijnlijk te maken met forse vertraging, doordat de spanningen tussen de top van het ambtelijk apparaat en de Centrale Ondernemingsraad (COR) hoog zijn opgelopen.

Het is het zoveelste struikelblok bij de herschikking van het ambtelijk apparaat, die wordt gekenmerkt door een enorme berg papier (tweeduizend pagina's aan plannen), gebrek aan draagvlak onder het personeel en kritiek op de leiding van de operatie.

De COR verbindt zo veel strikte voorwaarden aan het vereiste positieve advies voor de reorganisatie, dat een botsing onvermijdelijk lijkt. In dat geval volgt een gang naar de rechter. Mocht het nieuwe stadsbestuur toch naar de COR luisteren, dan zal het besluit over de reorganisatie uitgesteld worden.

Vertraging
In beide gevallen loopt het proces andermaal vertraging op. Oorspronkelijk zou per 1 juli iedere ambtenaar weten waar hij of zij terechtkomt in de nieuwe organisatiestructuur. Die datum is eerder al verschoven naar januari volgend jaar. Daar dreigt nu nieuw uitstel bovenop te komen. Dat is slecht nieuws voor het college, dat met de reorganisatie 120 miljoen euro per jaar wil besparen en nog extra bezuinigingen op het gemeentelijk apparaat in de planning heeft staan.

Vanmiddag is gebleken dat het stadsbestuur het besluit om te reograniseren doorzet. Het is nog de vraag in hoeverre het stadsbestuur hierbij rekening houdt met de voorwaarden van de COR.

PvdA-raadslid Dennis Boutkan maakt zich ernstige zorgen. 'Er dreigt opnieuw vertraging. Dat leidt tot risico's, net nu er zo veel taken van het rijk naar de gemeente komen.'

Hij heeft voor morgen een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad. 'Wij willen weten hoe de reorganisatie er nu echt voor staat. Zeker aangezien er mogelijke financiële consequenties zijn. Is of het nog wel realistisch is om nog meer te bezuinigen op het apparaat, zoals het college wil?'

Lees vandaag (3-9) meer in Het Parool: 'Apathie en verzet in de Stopera':

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden