Megaproces dag 2: Willem Holleeders nieuwe werkelijkheid

Ook de tweede dag van zijn monsterproces praatte Willem Holleeder honderduit. Wel staan zijn verhalen van nu geregeld haaks op die in zijn afpersingszaak - over dezelfde onderwerpen.

Rechtbanktekening (voor) advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen in de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt. Beeld anp
Rechtbanktekening (voor) advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen in de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt.Beeld anp

Zo loog Holleeder altijd mee met zijn mede-Heinekenontvoerders dat het nooit gevonden losgeld was verbrand op een strand. Nu vindt ook Holleeder die leugen lachwekkend. "Ik heb altijd gelogen om mijn zusters te beschermen. Nu is het een ander verhaal. Nu wil ik dat de waarheid op tafel komt. Dit keer gaat het om levenslang, niet om een paar jaar zitten."

Even uitvoerig (en in even plat-Amsterdams) als in zijn afpersingszaak, geeft Holleeder nu in zijn zesvoudige liquidatiezaak antwoord op alle vragen van de rechters - al zijn dat dus nieuwe antwoorden over een nieuwe werkelijkheid.

Bij het in vogelvlucht doornemen van zijn 127 kantjes aan handgeschreven verklaringen en de tien verhoren bij de onderzoeksrechter, duizelt het de rechters soms, voornamelijk als de constructies ter sprake komen waarmee zijn gewezen 'bloedgabber' Cor van Hout en Holleeder hun miljoenen hadden belegd op de Wallen, in seksclub Satyricon in de Rivierenbuurt en in prostitutiepanden in Alkmaar.

Tegenover de papieren werkelijkheid stond de afgeschermde echte werkelijkheid en dan waren er nog werkelijkheden voor partijen die maar een deel mochten weten.

Kleurrijke inkijkjes

Ondertussen bieden verhoren van Holleeder steevast kleurrijke inkijkjes in zijn onderwereldleven, met steeds weer nieuwe 'vriendinnetjes' en met steeds wisselende loyaliteiten tussen criminelen.

Waar getuigen hem neerzetten als een niets ontziende geldwolf die in zijn honger naar alsmaar méér letterlijk over lijken ging, ziet Holleeder het heel anders. Hij was vooral bezig zijn rivalen in de gaten te houden en overal informatie te verzamelen. Een rechter: "Het valt op dat mensen u veel vertellen. Kennis is macht." Holleeder: "Ik weet ook veel. Ik zie kennis niet als macht, maar als iets waardoor je niet meer verrast kan worden. Macht is niks, maar door wat je weet ken je niet verrast worden."

Eng

Dat de vriend van vandaag de vijand van morgen kan zijn, is in Holleeders wereld een eufemisme. Hij beschrijft uitvoerig hoe hij het duo Sam Klepper en John Mieremet dichtbij moest houden om te voorkomen dat ze onverwacht zouden toeslaan. Of hij het spannend vond dat hij voorin moest zitten in een auto waarin Klepper en Mieremet gewapend op de achterbank zaten, nou nee. "Nee, ik vond het niet spannend, ik vond het eng!"

Op de publieke tribune werd weer geregeld gegniffeld als Holleeder weer in rond Amsterdams vertelde hoe hij losgeldmiljoenen 'in pakkies' verdeelde zodat de ontvoerders met hun deel verschillende kanten uit konden vluchten. Als er weer 'meissies' langskwamen. Als hij Cor van Hout citeerde die het gevreesde duo Klepper en Mieremnet 'twee leipies' noemde.

Kinderachtig
Holleeder vergezelde zijn 'vriend' Willem Endstra, de vastgoedmagnaat bij wie hij 8 miljoen gulden zegt te hebben belegd, vaak naar zakenrelaties. 'Voor de gezelligheid'. Een rechter: "Het klinkt een beetje kinderachtig. Mag ik dat zeggen? Dat hij u meenam naar die relaties voor de gezelligheid." Holleeder: "Ik ken van me eige zeggen dat ik wel gezellig ben."

Meer over het proces tegen Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam maandag gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder.

Volg het op de voet in ons dossier over het megaproces, of lees alles over de eerste en tweede dag terug in het blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden