Megaproces 26Koper van start met wapenarsenaal in rechtszaal

Op verzoek van het Openbaar Ministerie is ongeveer een derde van het wapenarsenaal naar de Amsterdamse rechtszaal gebracht, waar donderdag het megaproces 26Koper begint. Er zijn tien zittingsdagen voor ingeruimd.

Paul Vugts
Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in Nieuwegein Beeld ANP
Een deel van de wapens die in 2015 werden gevonden in NieuwegeinBeeld ANP

Daar liggen ze dan, op een lange tafel. Wapens. Zware wapens ook, waaronder kalasjnikovs. Wapens van groot kaliber, plus een sporttas met daarin kogelwerende vesten.

Het doel van aanklagers Koos Plooij en Henk Mous is eenvoudig in te voelen.

Voor de rechtbank, de vele journalisten en de andere aanwezigen moet vrijwel tastbaar zijn waar deze zaak om draait: om een groep verdachten bij wie in juli vorig jaar 92 vuurwapens zijn aangetroffen, waaronder 38 automatische wapens, negen scherfgranaten en kogelwerende vesten. De groep zou liquidaties hebben voorbereid en mogelijk zelfs gepleegd.

Zes van de tien verdachten zijn komen opdagen voor de openingsdag van het drukbezochte proces.

Dat begon vanmorgen met de gebruikelijke vertraging en formaliteiten, waarna een wapendeskundige van de politie in de zaal nog eens uitleg gaf, en aan de hand van een kalasjnikov, een skorpion en een uzi, waarvan hij de werking enigszins demonstreerde.

Geluidsopnamen
Die uitleg past op geluidsopnamen die de recherche had gemaakt met heimelijk geplaatste opnameapparatuur in auto's van sommige verdachten. Die apparatuur registreerde in drie nachten in mei 2015 hoe enkele verdachten zouden zijn gaan proefschieten in een natuurgebied bij Wijk bij Duurstede.

Voor de leek mogen op de afgespeelde geluidsopnamen in de rechtszaal vooral ruis zijn te horen, de recherche hoorde proefschoten en gesprekjes tussen verdachten.

Rechtbankvoorzitter Peter Björn Martens merkte op dat hij in zijn voorbereiding met betere apparatuur wél knallen had gehoord - wat weer tot enig debat leidde met advocaten.

26Koper
Het grote proces onder codenaam 26Koper draait om een groep Utrechtse verdachten die liquidaties zouden hebben voorbereid. Bij hen was op 15 juli 2015 in Nieuwegein een enorm wapenarsenaal gevonden.

Twee getuigen in die zaak zijn inmiddels vermoord - de Amsterdamse rapper Jason D. zou een van beiden naar de moordplek hebben gelokt. 26Koper is een van de lopende strafzaken rond grootschalige wapenhandel. Een andere grote Amsterdamse wapenzaak wordt later behandeld.

De behandeling van de zaak zal tot medio oktober duren.

Zie ook: Geweld met automatische wapens in Amsterdam blijft toenemen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden