Review

Megamind - Superschurk (3D) ***

null Beeld

Regie: Tom McGrath
Stemmen: Will Ferrell (Horace Cohen), Brad Pitt (Jeroen Spitzenberger), Tina Fey (Halina Reijn)

Superschurk probeert op spectaculaire driedimensionale manier zijn rivaal te slim af te zijn met behulp van een geestige sidekick, komt op zijn dwalingen terug, volgt de weg van het hart en ruilt het kwade in voor het goede. Dit is de kortst mogelijke inhoud van animatiefilm Despicable me (Verschrikkelijke ikke) die deze zomer in première ging. En het is nu ook de korte samenvatting van Megamind, die in de Nederlandse versie de ondertitel Superschurk heeft gekregen.

Megamind komt uit de animatiehoek van Dreamworks, vooral bekend van hun Madagascar en Shrek-films, met veel cartooneske knipogen, bestemd voor een ouder publiek.

Ook Megamind (met in de originele versies de stemmen van Amerikaanse comedysterren als Tina Fey en Will Ferrell - met Halina Reijn en Horace Cohen in het Nederlands - bevat talloze verwijzingen naar de populaire cultuur, in dit geval vooral de Superman-saga, waar auteursrechtelijk natuurlijk niet rechtstreeks naar verwezen mag worden.

Als zijn thuisplaneet ontploft wordt de blauwe alien Megamind met zijn buitenmodel brein door zijn ouders in een ruimteschip geladen en ontsnapt hij richting aarde, net als zijn tegenstander Metro Man. Terwijl Metro Man in een huis met een oprijlaan belandt, landt Megamind op de binnenplaats van een gevangenis, daarmee de kwestie over ingeboren en aangeleerd kwaad introducerend.

Originele invalshoek van Megamind is dat na de (ogenschijnlijke) vernietiging van superheld Metro Man, Megamind op zoek moet naar een nieuwe tegenstander, omdat zonder de krachten van het goede, het kwaad ook weinig meer voorstelt. De liefde voor een reporter (de Lois Lane-rol, zeg maar) gooit de verhoudingen door elkaar.

Genoeg lol en spektakel voor de kerstvakantie in Megamind, met een goede - en heldere - Nederlandse nasynchronisatie.

We zijn ondertussen een jaar na de première van Avatar, dat het keerpunt in de 3D-technologie markeerde. Ook na de première van Megamind kunnen we constateren dat een 3D-film weinig tot niets aan de kijkvreugde bijdraagt - ook niet bij de jonge kijkers die ik bij me had. Ze zijn allang op de gimmick uitgekeken.

Natuurlijk, we krijgen scenario's met vliegende uilen, draken of superhelden, omdat dan het effect ten volle benut wordt, maar na elke film blijft het idee hangen dat we hem net zo lief in 2D hadden gezien. Weet u nog dat Toy Story 3 die met ruime voorsprong de beste grote animatiefilm van 2010 was, een 3D-film was? (MARK MOORMAN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden