Megahostel moet maatje kleiner

Deelraad en bestuurders van stadsdeel Oost zijn tegen de vestiging van een hostel met veertienhonderd bedden in het voormalige hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde.

Loes de Fauwe
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Stadsdeelbestuurders Jeroen van Spijk en Thijs Reuten moeten van de stadsdeelraad over het beddenaantal in gesprek met de eigenaar. Dat bleek gisteravond tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Wonen. 'Er is iets gruwelijk misgegaan,' aldus een inspreker die een petitie met duizend handtekeningen tégen het hostel inbracht.

Onrust
Grote onrust heerst in de buurt na presentatie van de plannen van de familie Dolan die onder de naam Clink grote hostels exploiteert en die, naar gisteravond bleek, tot verrassing van portefeuillehouder Thijs Reuten de hoogste bieder was bij de verkoop van het oude brandweergebouw door het ontwikkelingsbedrijf van Amsterdam (OGA).

Gemeenteraad
De PvdA in de deelraad vindt dat veertienhonderd bedden 'nergens op slaat', GroenLinks en D66 willen dat de eigenaar slechts onder voorwaarden door zou mogen gaan, SP'er Ties Bakker vindt met Bas van Vloet (Méérbelangen) en Carlo Edel van de Fractie Nicolai dat 'het hele plan van tafel moet'. De VVD roept de eigenaar op te werken 'met een kleiner volume'.

Overlast
De vergaderzaal waar ook buurtbewoners hun bezwaren kenbaar maakten, was maandagavond bomvol. De buurtbewoners horen in gedachten al hoe op onaangename uren de backpackers door de straten joelen, de rolkoffertjes over de stoep ratelen, zien de brommers van drugkoeriers langsscheuren en voorzien hoe touringcars op de Weesperzijde fietsers ondersteboven rijden.

Argwaan
De buurt is geladen en tegelijkertijd argwanend. Grote vraag, aldus bewoonster Jenny van Beeren, is wie wanneer wat wist van de inhoud van de plannen. Werd de verkoop getraineerd totdat het stadsdeel bestemmingsplannen vastlegde? Van Beeren: 'Ik denk dat we bedonderd zijn.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden