Column

Megafoon

Ik wil even zeggen dat ik geheel achter de man met de megafoon sta die de peuters op het kinderdagverblijf uitkaffert. Die man is mijn vriend. En ik weet waar ik het over heb, want ik woon ook naast een kinderdagverblijf! Vreselijk!

Heeft u wel eens met een depressie een paar maanden in de zomer in een verduisterde kamer in bed gelegen, terwijl je continu, maar dan ook continu die weerzinwekkende peutergeluiden hoort? Schreeuwen, krijsen, weer schreeuwen, vies hoesten, boeren, schreeuwen, krijsen, huilen, janken, vies hoesten, krijsen, krijsen, vies hoesten, janken, brullen, brullen!

En intussen die peuterleidsters: ''Quellijn, niet huilen, Josepha jij moet ook niet huilen, Xander blijf van Willemijn af, neus snuiten Wieke, en nu voor de laatste keer: trek je broek op, Paulus, vooruit!''

Onze krant liet ook weer 'een wetenschapper' aan het woord, in een wetenschap die je nauwelijks een wetenschap kunt noemen: cultuursociologie. ''Mensen eisen het recht op om hun eigen ding te doen,'' zei professor Dick Houtman, die waarschijnlijk gepromoveerd is op het onderwerp: eigen ding eerst. Die kinderen, hoogleraar Houtman, die doen pas hun eigen ding, en die dingen die ze doen, dat zijn vreselijke dingen, en het is dus volkomen terecht dat die peuters met eieren worden bekogeld.

Nu zeg ik u eerlijk dat ik me wel schaam dat wij peuters met eieren bekogelen, terwijl elders in de wereld een andere zandbak (eveneens terecht) met bommen wordt bestookt, en ik heb het bericht dan ook eerst gelezen als een metafoor.

Maar, zoals ik heb gezegd, ik woon zelf naast zo'n peuterGaza en ik loop wel eens langs Dromelot aan de Overtoom.

Lieve bewoners daar, ik wil jullie graag een hart onder de riem steken. Blijf die kids met eieren bekogelen. En ook de man met de megafoon zou ik willen toeroepen: ga hiermee door! U bent een held! Wat anderen ook zeggen: ga door! Zet de megafoon op tien! (Ik probeer mijn hond af te richten om tegen die kinderen te blaffen als ze te veel lawaai maken. Lukt aardig.)

Peuterspeelzalen moeten naar de rand van de stad en niet in woonwijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden