Megabioscoop in Noord moet winkelcentrum nieuw elan geven

Bij het Buikslotermeerplein krijgt Noord nu eindelijk zijn eigen megabioscoop. Kan die meteen ook zorgen voor meer leven in de brouwerij op het al jaren worstelende winkelcentrum?

De Euroscoop bij het Buikslotermeerplein ligt op loopafstand van de Noord/Zuidlijn.Beeld Eva Plevier

Het is nog een beetje een vlag op een modderschuit, maar hij staat er toch maar. Bij het al jaren met leegstand en verloedering worstelende Buikslotermeerplein opent maandag een hagelnieuwe megabioscoop. Noord wacht er al 50 jaar op. “Weinig kroegen, geen bioscopen,” zong Drukwerk al in 1981 zijn bekende aanklacht tegen de verveling in Amsterdam-Noord. “Alleen een telefooncel, die zullen wij slopen.”

De bioscoop met 12 zalen en 2500 stoelen moet zo’n half miljoen bezoekers per jaar trekken. Dat kan het winkelcentrum even verderop een welkome impuls geven. “Het is een mooi signaal dat het weer wat gaat worden,” zegt Daan Woudhuysen, de nieuwe voorzitter van de ondernemersvereniging Boven ’t Y.

Groezelig beton

Op het parkeerterrein voor de bioscoop is meteen duidelijk dat dat niet van vandaag op morgen zal gaan. De stenen vlakte kijkt nu nog op uit het voormalige busstation van Noord. Wie vanaf de Noord/Zuidlijn naar het Buikslotermeerplein wil, moet door het groezelige beton van het Waddenwegviaduct. “De veiligheid is ver te zoeken.”

Het illustreert hoe diep het ooit vanuit de hele regio bezochte winkelcentrum is weggezakt. Tot drie keer toe liep een grootscheeps plan voor nieuwbouw op niets uit. Onderhoud werd al die tijd uitgesteld. “De winkeliers zijn murw geslagen.” Maar de bioscoop geeft nieuwe hoop. Daar komt bij dat volgend jaar het Waddenwegviaduct en het vervallen parkeerdek daarachter worden afgebroken.

Decathlon

En ook op het winkelcentrum zijn hoopgevende ontwikkelingen. Onlangs openden er outdoorwarenhuis Decathlon en Amazing Oriental, een Aziatische supermarkt. Binnenkort komt daar nog een McDonald’s bij. “Een regelrechte uitnodiging aan andere grote winkelketens om zich hier te vestigen.”

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) opent de bioscoop zondag. Ook zij gelooft dat de ‘ontmoetingsplek voor jong en oud’ het winkelcentrum ten goede komt. De sloop van het viaduct kan zorgen voor een nette entree vanaf de metro, en maakt ruimte voor groen en hippe, nieuwe initiatieven.

In plaats van de nieuwbouwplannen die zij eerder dit jaar van tafel veegde, moet het Buikslotermeerplein er ‘stap voor stap’ weer bovenop komen. Samen met de tachtig winkeleigenaren en tweehonderd ondernemers rond het plein wordt zelfs weer gebroed op een nieuw toekomstplan.

Pianolamuseum

Ook het stadsdeelbestuur verheugt zich op de bioscoop. De bussen uit Purmerend en Volendam rijden niet meer door naar Centraal Station, dus misschien komt straks toch weer publiek uit de hele regio naar het winkelcentrum.

Veban, de ondernemersvereniging van Amsterdam-Noord, hoopt vooral dat ook ruimte wordt gemaakt voor kantoren en andere bedrijfsruimte. Als er mensen werken trekt dat nog meer koopkrachtig publiek, al is het maar voor de lunch.

Vebanvoorzitter Rob Post heeft verder goede hoop op een museum of een andere publiekstrekker uit de culturele hoek. Ook daarvoor is ruimte vrijgehouden na het slopen van het Waddenwegviaduct. “Maar het moet wel echt een attractie zijn. Geen pianolamuseum.”

Euroscoop van Pathé

De megabioscoop in Noord is van Pathé, maar is geen Pathébioscoop. Het complex heet Euroscoop, naar de initiatiefnemer, de Belgische bioscoopketen die vorige maand werd overgenomen door Pathé. 

Pathédirecteur Jacques Hoendervangers weet nog niet of de Euroscoop alsnog een Pathéhaan aan de gevel krijgt. Maar hij is blij met de aanwinst: bij Pathé werd met argusogen gekeken naar de nieuwe concurrent op een zo goed bereikbare plek aan de Noord/Zuidlijn. “Het is maar drie haltes vanaf Pathé De Munt.”

Pathé was al marktleider in Nederland, met 212 bioscoopzalen in 19 steden. Met de overname van Euroscoop komen daar nog 61 zalen in 5 steden bij. Pathé vreest niet voor een overschot aan bioscoopstoelen in de stad: Amsterdam groeit. “Voor heel Nederland kun je wel zeggen dat het verzadigingspunt bereikt was, maar in Amsterdam zeker nog niet.”

Euroscoop onderscheidt zich van de Pathéformule met megabioscopen aan de randen van de stad, goed met de auto bereikbaar, waar Pathé juist bewust kiest voor de stadscentra. In Noord komen naast de megabioscoop ook drie restaurants en een glow-in-the-dark-minigolf. Verder hanteert Euroscoop lagere prijzen en zijn er, anders dan bij Pathé, wel pauzes tussen de films.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden