'Mega spooroperatie' Groningen-Leeuwarden

Het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden wordt vanaf komend weekeinde ruim 2 weken (deels) vervangen door busvervoer. Vanaf 18 augustus vinden grote werkzaamheden plaats op het noordelijke traject, meldt spoorbeheerder ProRail. In totaal zal 14,5 kilometer spoor worden vernieuwd en worden acht overwegen opgeknapt.

Vervoersbedrijf Arriva heeft aangegeven de eerste week van de werkzaamheden, tot en met vrijdag 24 augustus, bussen in te zetten tussen de stations Groningen en Buitenpost. De tweede week (25 augustus tot en met 2 september) is het spoor tussen Buitenpost en Leeuwarden aan de beurt.

ProRail en Arriva zeggen bewust gekozen te hebben om de werkzaamheden te verrichten in de zomervakantie, omdat er dan minder reizigers door overlast worden gedupeerd. Aangezien ook de spoorwerkers in Noord-Nederland nu vakantie hebben, is aannemer Structon wel gedwongen om personeel uit andere regio's in te zetten. Volgens ProRail is dat echter gunstig voor hotels in de omgeving van Groningen en Leeuwarden, omdat er honderden overnachtingen nodig zijn om al deze spoorwerkers onder te brengen.

Deze week wordt ook in het zuiden van het land gewerkt aan het spoor. In Den Bosch laat ProRail een van de grootste kranen van Europa opbouwen om 6 betonnen liggers voor een nieuw spoorviaduct op hun plaats te hijsen. Voor de aanvoer van de 750 ton wegende rupskraan zijn volgens de spoorbeheerder 60 tot 70 vrachtwagens nodig. Het maximale hijsvermogen van de kraan bedraagt 453.000 kilo.

In verband met deze werkzaamheden geldt komend weekeinde een aangepaste dienstregeling tussen Den Bosch en Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden