Meeuwenplaag zorgt voor overlast in Staatsliedenbuurt

Een meeuwenplaag in de Staats­liedenbuurt zorgt al maanden voor geluidsoverlast. Bewoners hebben aangeklopt bij de GGD, maar die kan niets doen omdat de meeuw een ­beschermde diersoort is.

Beeld Shutterstock

Al om vier uur, half vijf 's ochtends begint het gekrijs: snerpend en met lange uithalen scheren de meeuwen rond het appartementencomplex in de De Wittenstraat. Zelfs vaste slapers schrikken wakker van het gegil.

Bewoners zeggen dat zij de afgelopen vijf maanden gebroken nachten hebben door de broedende meeuwen op de daken. Elk voorjaar keren de meeuwen terug, maar de geluidsoverlast is volgens de bewoners niet eerder zo extreem geweest als dit jaar.

Een bewoner van de bovenste verdieping, die niet met zijn naam in de krant wil, voert al jaren strijd tegen de geluidsoverlast. "Ik woon in een vogelpark," zucht hij. "Vanaf maart tot eind augustus zitten we er middenin. 's Nachts houden ze competitie, met veel kabaal. Er zitten hele koloniën op het platte dak hierboven."

"Het gaat ten koste van de woonkwaliteit," zegt Tanja Henn, een kunstenares die op de derde verdieping woont. "Iedereen wordt wakker om vier uur, ook de kinderen. En dat maanden achtereen. Tegen de tijd dat je eindelijk in slaap valt moet je alweer bijna naar werk of school."

Voederverbod
Woningcorporatie Ymere en de GGD zijn op de hoogte. Ymere heeft in de hallen posters opgehangen met het advies geen dieren te voeren. Verder zegt het, net als de GGD, niets te kunnen doen. De meeuw is een beschermde diersoort volgens de Wet natuurbescherming en Europese regelgeving. Alle inheemse vogels zijn dat, wat inhoudt dat je het broedproces niet mag verstoren. De GGD: "Als er eenmaal nesten zijn, zijn die beschermd en kun je niets anders dan het geluid accepteren."

In 2018 komt een campagne die waarschuwt voor de gevolgen van overmatig voeren. Ook wordt gewerkt aan een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor stadsdelen voortaan voeren plaatselijk kunnen verbieden.

Verse vis
Maar een voederverbod verandert weinig aan de overlast van broedende meeuwen, zegt Jip Louwe Kooijmans van de Vogelbescherming. "Volwassen meeuwen eten afval, maar hun jongen voeren ze met verse vis. Net als mensen willen ze alleen het beste voedsel voor hun kinderen."

De grote, platte daken dicht bij water, zoals in de Staatsliedenbuurt, zijn voor meeuwen een veilige broedplek. In de duinen roven vossen hun nesten leeg.
De bewoners hebben de woningcorporatie en de GGD met allerlei ideeën benaderd om de meeuwen te verjagen. Zo heeft een bewoner voorgesteld om netten op het dak te spannen. Henn wil op het balkon het geluid afspelen van de zeearend, de natuurlijke vijand van de meeuw.

Ondertussen groeit in de De Wittenstraat het onbehagen. "Ik voel me bedreigd, ze hebben grote en scherpe snavels," zegt de bewoner van de bovenste verdieping. "Laatst stond ik op mijn balkon oog in oog met een enorme meeuw. Die bewaakt het dak kennelijk. Voor hetzelfde geld vliegt ie op me af. Met die snavel kunnen ze je verminken."

Experimenten tegen overlast

De hele stad worstelt met overlast van meeuwen. Een aantal maatregelen.

Vliegers in vorm van roofvogels
In Bos en Lommer is hier een proef mee gedaan, waarna minder nesten zijn geteld. Nadeel is dat meeuwen er op den duur aan gewend raken.

Groene daken
Advies van de stadsecoloog: leg groene daken aan, omdat meeuwen hierop minder graag nestelen.

Netten spannen op plat dak
In Leiden lijkt een proef hiermee succesvol, maar volgens de Vogelbescherming zoeken meeuwen dan gewoon een andere plek in de buurt

Plastic eieren
Gemeenten hebben eieren vervangen door plastic eieren, waardoor meeuwen blijven broeden maar uiteraard zonder resultaat. Inmiddels is dit verboden. Volgens de Vogelbescherming heeft dit alleen op korte termijn effect.

Een alternatieve broedplaats
De enige duurzame oplossing, volgens de Vogelbescherming. Zo broeden meeuwen op IJburg op de Kinseldam, en in de Bijlmer bij knooppunt Holendrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden