Meesteroplichter verduistert 273.000 euro aan zorggeld

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren de rechtszaak tegen meesteroplichter Godfried Z. (51) door laten gaan, hoewel hij er zelf niet was en ook zijn raadsman Peter Plasman verstek liet gaan. Z. wordt verdacht van het verduisteren van ruim 273.000 euro van voormalige zorginstelling Aveant, inmiddels opgegaan in Careyn.

Bart Lauret
Archiefbeeld Beeld thinkstock
ArchiefbeeldBeeld thinkstock

Z. ging geslepen te werk. Hij had het 'kunstje' al eerder vertoond in Heerenveen. Voor die zaak moest hij gisteren tegelijkertijd met de zaak in Utrecht bij het gerechtshof in Leeuwarden komen. Ook daar verscheen hij niet.

Valse adressen
De volgens het Openbaar Ministerie sociaal vaardige Z. maakte gebruik van valse adressen en een op naam van een stichting staande bankrekening, waar hij de toegang toe had. De stichting had een postbusnummer in Wieringerwerf waar Z. de eigenaar van was. Zo sluisde hij het geld weg en betaalde er onder meer een oude vordering van het ministerie van Defensie mee. In 2000 was hij namelijk al actief als oplichter en stal hij vanuit de legerbasis in het Duitse Seedorf geld van Defensie.

Uit een intern onderzoek door Ernst & Young bleek in 2007 dat Z. ook bij Aveant zijn slag had geslagen. Het toezicht faalde en daar maakte de geslepen Z. gebruik van. Met vervalste mails van de toenmalige bestuurder over spoedoverboekingen ging hij naar de kassier en liet hij het geld op zijn rekening storten.

Tóch vervolging
Het OM beschouwde de zaak eerst als een interne aangelegenheid van Aveant. Het geld moest van Z. gevorderd worden in een civiele procedure. Het OM seponeerde de zaak. Aveant vocht die beslissing met succes aan bij het gerechtshof. Het OM moest wel vervolgen. Er ging wel veel tijd overheen voordat die beslissing genomen was.

De officier wilde aanvankelijk een gevangenisstraf van 30 maanden eisen, maar gezien de lange duur kwam ze uit op 18 maanden onvoorwaardelijk. Ook eiste ze dat de verdachte ruim 270.000 euro terugbetaalt aan Careyn. Z. heeft al eerder 3000 euro terugbetaald aan Careyn. De rechtbank doet op 6 juni uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden