Meester-oplichter verkiesbaar in Zuidoost

Werkgelegenheid, ondernemerschap, leefbaarheid, welzijn en tolerantie zijn de speerpunten van de nieuwe politieke partij Forum Zuidoost.

Patrick Meershoek
Metrostation Ganzehoef en Kraaiennnest van bovenaf. Beeld anp
Metrostation Ganzehoef en Kraaiennnest van bovenaf.Beeld anp

Wat lijsttrekker Pieter Knabben niet vertelt, is dat hij in december 2016 tot twaalf maanden cel is veroordeeld wegens zijn aandeel in grootschalige faillissementsfraude.

Dat was niet de eerste veroordeling voor Knabben die zich presenteert als bedrijvendokter. Sinds de jaren negentig haalde hij geregeld de pers wegens handel in xtc, zwendel met valse cheques en betrokkenheid bij fraude met Braziliaans teakhout. In 2004 wijdde Tros Opgelicht een uitzending aan 'meester-oplichter' Knabben en een reeks gedupeerde ondernemers.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde Knabben in 2016 tot een jaar celstraf wegens zijn aandeel in faillissementsfraude met zogeheten plof-bv's. Via deze bedrijven werd op grote schaal goederen aangeschaft zonder ervoor te betalen. De schade liep op tot 2,5 miljoen euro voor in totaal 300 leveranciers, meldde Het Financieele Dagblad indertijd.

Zorgen over criminaliteit
Nu is Knabben terug en kandidaat voor een zetel in de adviescommissie van stadsdeel Zuidoost. Hij is verkiesbaar in het gebied Gaasperdam-Driemond. "Als lokale partij weten wij als geen ander wat er leeft en willen wij de belangen van de bewoners optimaal kunnen behartigen," schrijft de lijsttrekker in het programma.

Knabben geeft ook aan zich zorgen te maken over de criminaliteit in het stadsdeel en breekt een lans voor ondernemerschap. "Het steeds weer zien en benutten van kansen zegt iets over hoe ondernemend iemand is." En: "Heeft u een vraag over geld of over regels? Forum Zuidoost luistert en fungeert als een daadkrachtige tussenschakel."

Passief kiesrecht
De gemeente laat desgevraagd weten dat de screening van kandidaten voor de verkiezingen een zaak is van de partijen. De rechter heeft de mogelijkheid het passief kiesrecht te ontnemen als onderdeel van een straf, maar dit komt vrijwel nooit voor. Knabben is de enige kandidaat van Forum Zuidoost.

Pieter Knabben reageerde niet op een verzoek om een toelichting.

null Beeld Forum Zuidoost
Beeld Forum Zuidoost

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden