Meeste voertuigbranden in Nieuw-West, Noord volgt op de voet

Na het grote aantal autobranden in Noord van de afgelopen weken heeft de politie drie rechercheurs vrijgemaakt om onderzoek te doen naar de vermoedelijke brandstichtingen in het stadsdeel. Samen met Nieuw-West is Noord het stadsdeel met de meeste voertuigbranden van Amsterdam.

Beeld anp

Sinds begin dit jaar telde Noord al 35 voertuigbranden die elkaar vooral de laatste vier weken in rap tempo opvolgden: voor mei staat de teller nu op dertien auto-, quad- en scooterbranden.

De politie zegt 'sterk rekening te houden' met brandstichting, maar wil nog niet spreken van een pyromaan. 'Zolang we geen verdachte hebben aangehouden, is het te vroeg om het over motieven te hebben,' zegt een politiewoordvoerder. 'Misschien gaat het hier wel om iemand met bepaalde psychische problemen of is het een manier om een rekening te vereffenen.'

Derde keer in tien jaar tijd
In een aantal gevallen heeft de politie technische sporen, waaronder straattegels van de Adelaarsweg, kunnen veiligstellen die 'hoop bieden' in het onderzoek naar de dader of daders. 'Mochten de rechercheurs iets op het spoor komen, dan kunnen we het onderzoeksteam uitbreiden.'

Er is inmiddels ook een lijst opgesteld van voertuigen waarvan de politie vermoedt dat ze in brand zijn gestoken. Daar staan dus niet auto's op waar tijdens het rijden sprake was van zelfontbranding, of auto's die in brand zijn gestoken na bijvoorbeeld een liquidatie en dus onderdeel zijn van een strafdossier.

Het is voor de derde keer in tien jaar tijd dat de Amsterdamse politie uitgebreid onderzoek doet naar een groot aantal voertuigbranden: van 2007 tot 2009 ging het ook om een piek in Noord, van 2009 tot 2011 in Nieuw-West. Het record van Noord werd in 2009 bereikt met 163, Nieuw-West volgde een jaar later met 169.

Cijfers geven iets ander beeld
In Noord leverde het onderzoek niets op, in Nieuw-West bleef het, bij gebrek aan bewijs, bij enkele verdenkingen. 'Het is uitermate lastig bij een volledig uitgebrande auto vast te stellen dat er opzet in het spel was. Idealiter wordt de dader op heterdaad betrapt, of zijn er getuigen die in elk geval íets hebben gezien. Maar de meeste voertuigen zijn 's nachts aangestoken. Voor mensen dan doorhebben dat een auto in lichterlaaie staat, is de dader al lang gevlogen.'

Vooral de laatste jaren komen de autobranden in Noord veelvuldig in het nieuws, wat lijkt te wijzen op een flinke toename. Maar cijfers van de brandweer geven een iets ander beeld: in alle stadsdelen nam het aantal voertuigbranden de afgelopen vijf jaar juist af. Nieuw-West telde in die periode steeds de meeste voertuigbranden, Noord stond telkens op de tweede plaats.

Door de huidige piek telt Noord tot mei dit jaar wel de meeste branden.
'Noord en Nieuw-West steken nog steeds met kop en schouders boven de andere stadsdelen uit,' zegt de politiewoordvoerder. 'Bij Nieuw-West speelt mee dat het het grootste stadsdeel is, met de meeste bewoners en ook de meeste auto's. Dat geldt niet voor Noord, daar lijkt echt iets anders aan de hand te zijn.'

Meldingen over voertuigbranden tussen 1 mei 2013 en 1 mei 2015 op de kaart (grote versie), data via Alarmeringen.nl:

Voertuigbranden in Noord sinds 1 mei

1 mei: aan de Ranonkelkade brandt een Volkswagen Polo uit, later in de Naardermeerstraat een scooter en in de Paters-laan een bestelbusje (een technisch mankement).
10 mei: in de Havikslaan staat een Ford Focus in brand.
12 mei: een quad in de Hazelaarstraat gaat in vlammen op.
13 mei: bij flat Walmolen in de Molenwijk branden twee personenauto's uit. Een busje raakt ook beschadigd.
17 mei: vuur vernielt een scooter in de Naardermeerstraat.
21 mei: een brommobiel gaat aan de Laanweg in vlammen op.
22 mei: een auto brandt uit aan de Adelaarsweg.
25 mei: een Suzuki Vitara brandt uit op het Meeuwenplein; een Range Rover met buitenlands kenteken aan de Durgerdammergouw.
26 mei: op het Meeuwenplein brandt rond drie uur 's nachts een blauwe Audi uit.
Conclusies uit de cijfers van Alarmeringen.nl

De meeste voertuigbranden vinden plaats tussen 01.00 en 5.00 uur ‘s nachts (34,7% van alle voertuigbranden). Eind 2014, begin 2015 waren er bijna geen voertuigbranden. Daarna neemt het aantal branden een vlucht: 46 in de periode feb-apr, 5 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De meeste branden zijn in Nieuw-West (26,2% van het totaal), gevolgd door Noord (22,2%) en West (16,9%). De minste autobranden in Centrum (5%) en Westpoort (3,2%). Ook wanneer je het aantal autobranden afzet tegen het aantal inwoners is dat het geval, met de uitzondering dat Westpoort door haar lage aantal inwoners op een extreem hoog getal komt: 283,7 branden per 10.000 inwoners (het gemiddelde is 4,7 branden). Westpoort buiten beschouwing latend, komt Nieuw-West nog steeds bovenaan met 6,9 branden per 10.000 inwoners, gevolgd door Noord met 6,7 branden.

De meeste branden zijn in desolate gebieden, zoals bij Buiksloterham, in de Houthavens en bij De Oeverlanden. De meeste branden vinden plaats in de volgende postcodegebieden: 1031 (Noord, Buiksloterham), 1069 (Nieuw-West, De Aker/De Punt), 1066 (Nieuw-West, De Sloten en Oeverlanden) en 1013 (West, Houthavens/Westelijke Eilanden) (allen meer dan 3,5% van het totaal, max. 4,5%).

Als we kijken naar de straten komt hetzelfde beeld naar voren. Op de Asterweg (een ‘industriele’ straat in Buiksloterham, Amsterdam Noord, met aan weerszijden garages, autohandelaren en meubelwinkels) en de Nieuwe Hemweg (een S-weg met spoor aan de ene zijde en windmolens, industrie en verlaten stukken land aan de andere zijde) vonden de afgelopen twee jaar elk zeven voertuigbranden plaats. Het hoogste aantal, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat die straten ook vrij lang zijn.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden