Meeste subsidies Fonds Podiumkunsten naar Amsterdam

Van de 84 instellingen die de komende vier jaar op subsidie kunnen rekenen van het landelijke Fonds Podiumkunsten in Den Haag, komen er 41 uit Amsterdam.

Maxime Smit
Dansgezelschap Backbone is een van de nieuwkomers die vier jaar subsidie ontvangt. Beeld Linette Raven Fotografie 2015
Dansgezelschap Backbone is een van de nieuwkomers die vier jaar subsidie ontvangt.Beeld Linette Raven Fotografie 2015

Dat blijkt uit de besluiten van het Fonds die dinsdagochtend bekend zijn gemaakt. Zestien procent van de voorgenomen voorstellingen van gehonoreerde subsidieaanvragers zal in Amsterdam worden opgevoerd. Ter vergelijking: slechts vijf procent staat geprogrammeerd in bijvoorbeeld Den Haag.

Opnieuw is Amsterdam daarmee koploper in de sector podiumkunsten. Vier jaar geleden kwam bijna de helft van alle gehonoreerde aanvragen ook al uit Amsterdam, vertelt directeur Henriëtte Post.

"Maar," zegt ze, "we doen heel erg ons best bij het Fonds om gezelschappen te subsidiëren die juist búiten Amsterdam opereren. Veel gezelschappen hebben misschien Amsterdam als standplaats, maar we letten op dat ze ook elders actief zijn, of bijvoorbeeld meerdere standplaatsen hebben."

Bijna 27 miljoen euro
Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt namens het rijk gezelschappen en kunstinstellingen die zich bezighouden met dans, muziek, muziektheater, theater of die festivals organiseren.

Het fonds heeft als doel de podiumkunsten te verspreiden over het land, maar wil ook initiatieven ondersteunen die iets nieuws brengen. "We vragen ons bij elke aanvraag af: is hier al veel van of is hier weinig van?" aldus Post. "Als er weinig van is dan zijn we eerder geneigd subsidie te verlenen."

Geld op
De 'meerjarige activiteitensubsidie' van het fonds wordt verstrekt voor een periode van vier jaar. Voor de komende periode gaat het om 26.850.000 miljoen euro per jaar. Er zijn 212 aanvragen gedaan, waarvan er dus 84 daadwerkelijk op financiële steun kunnen rekenen.

Aansluitend zijn er ook nog aanvragers die een positief advies krijgen, maar voor wie het geld op is. Dat geldt de aankomende vier jaar voor zeventig aanvragers. "We hopen in ieder geval dat het met een positief advies voor dergelijke groepen makkelijker is om elders subsidie aan te vragen," zegt Post.

Nieuwkomers
In Amsterdam zijn enkele opvallende nieuwkomers aan te wijzen die vanaf komend jaar door het FPK worden ondersteund: dansgroep Backbone bijvoorbeeld van Alida Dors en theatergezelschap Nieuwe Helden van Lucas de Man.

Beide gezelschappen worden de komende vier jaar ook voor het eerst gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), bleek uit besluiten die het AFK maandag openbaar maakte.

Opvallende gezelschappen die buiten de boot vallen, zijn er ook. Zo kreeg theatergezelschap Orkater in de periode 2013-2016 nog 1.003.800 euro per jaar, maar vanaf volgend jaar krijgt het gezelschap van het FPK niets. Orkater had meer dan 1,1 miljoen euro subsidie aangevraagd.

Japanse musicus
Ook Dood Paard (Theater) krijgt niets, hoewel beide groepen wel een positief advies krijgen van het FPK. 'De mindere beoordeling van deze instellingen komt grotendeels voort uit een combinatie van afnemende artistieke betekenis en/of matig ondernemerschap,' oordeelt het FPK. Opmerkelijk is dat beide gezelschappen de komende vier jaar van het AFK wél tonnen subsidie krijgen.

Een speler die bij zowel het FPK als het AFK achter het net vist, is de in Amsterdam woonachtige Japanse musicus Tomoko Mukaiyama. Mukaiyama krijgt van het FPK wel een positief advies. Dat houdt in dat het fonds wel subsidie had willen verstrekken, maar dat het geld op was.

Amsterdams Fonds voor de Kunst
Maandag maakte het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) bekend welke kunstinstellingen het de komende vier jaar subsidie verleent. Het AFK subsidieert alleen Amsterdamse gezelschappen en doet dat namens de gemeente.

Dinsdag kwam daar de bekendmaking van het Fonds Podiumkunsten (FPK) bij. Het FPK zit in Den Haag en verleent landelijk subsidies aan gezelschappen in de kunstensector. Veel Amsterdamse gezelschappen vragen ook bij het FPK subsidie aan. Het kan voorkomen dat een instelling zowel subsidie ontvangt van het AFK als het FPK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden