Meeste Japanners tegen herstart kerncentrales

Een meerderheid van de Japanse bevolking wil dat de regering nog geen toestemming verleent om een aantal stilgelegde kerncentrales opnieuw op te starten. Dat blijkt vandaag uit een peiling van de krant Asahi.

Redactie
Herdenkingsplechtigheid, afgelopen zondag, in Kesennuma, in de noordoostelijke Japanse prefectuur Iwate. Beeld ap
Herdenkingsplechtigheid, afgelopen zondag, in Kesennuma, in de noordoostelijke Japanse prefectuur Iwate.Beeld ap

In de ondervraging geeft 57 procent van de deelnemers aan tegen de ingebruikname van de centrales te zijn. 80 procent heeft geen vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die de overheid heeft genomen sinds de nucleaire catastrofe met het complex in Fukushima.

Onderhoud
Op dit moment wekken nog twee van de 54 Japanse kerncentrales stroom op. De rest ligt plat. Ook de overgebleven centrales worden binnenkort gesloten vanwege onderhoud. Om een stroomtekort in de zomer te voorkomen, wil de regering een aantal van de stilgelegde centrales opnieuw opstarten.

Fossiele brandstoffen
Kernenergie was voor de ramp van 11 maart vorig jaar goed voor circa 30 procent van de Japanse stroomvoorziening. Het tekort wordt goeddeels opgevangen door import van olie en andere fossiele brandstoffen. Als er niets gebeurt, verwacht de regering tijdens piekuren in de zomer niet aan 10 procent van de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden