Meeste gegronde klachten over OLVG-ziekenhuis

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam heeft vorig jaar de meeste klachten van patiënten ontvangen die gegrond zijn verklaard. Dat blijkt uit cijfers van het NVZ Kwaliteitsvenster. In totaal ontving het ziekenhuis 64 klachten.

Redactie
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Het OLVG heeft daarmee 3 klachten per 10.000 behandelingen ontvangen. Totaal voerde het ziekenhuis 52.480 dag- en 160.776 poliklinische behandelingen uit. Met dit aantal klachten afgezet tegen het aantal behandelingen, scoort het ziekenhuis het slechtst van heel Nederland.

Het aantal klachten bij het OLVG is opvallend toegenomen: in 2012 waren dat er nog maar 23 bij een totaal aantal behandelingen van 220.345. Omgerekend naar 10.000 behandelingen, betekent dat maar één klacht. Dat aantal is nu dus bijna verdrievoudigd.

Amsterdamse ziekenhuizen
Naast het OLVG zijn in het NVZ Kwaliteitsvenster op een totaal van 84 ziekenhuizen in heel Nederland nog drie Amsterdamse opgenomen. Die scoren op het gebied van klachten beduidend beter. Het BovenIJ ziekenhuis kreeg in 2013 11 gegronde klachten op een totaal van 89.423 behandelingen, wat neer komt op 1,2 klachten per 10.000 behandelingen. Wel is ook hier een toename in klachten te zien: het jaar daarvoor waren dat op basis van meer behandelingen nog 5 klachten.

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis ontving afgelopen jaar maar 2 klachten op 153.789 behandelingen. Verder komen uit het Kwaliteitsvenster negen ziekenhuizen naar voren waarbij nul klachten gegrond verklaard zijn. Een daarvan is het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Het NVZ Kwaliteitsvenster bevat gegevens over tien onderwerpen die de kwaliteit van de ziekenhuizen beoordelen, waaronder ook sterftecijfers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden