Meeste boetes voor Amsterdamse zwemmers en watersporters

Sinds 2014 zijn er in Nederland 311 zwemmers en watersporters op de bon geslingerd vanwege een overtreding. De meeste boetes werden uitgedeeld in Amsterdam, 84 in totaal.

In Amsterdam werden sinds 2014 84 boetes uitgedeeld voor overtredingen door zwemmers en watersporters. Beeld Mats van Soolingen
In Amsterdam werden sinds 2014 84 boetes uitgedeeld voor overtredingen door zwemmers en watersporters.Beeld Mats van Soolingen

Dat blijkt uit gegevens die dataplatform LocalFocus opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In Amsterdam werden 80 boetes uitgedeeld voor klimmen op of hangen aan een vaartuig. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om zwemmers die aan een woonboot hangen. De boete hiervoor bedraagt 90 euro.

Dit jaar zijn er in Amsterdam tot nu toe 12 boetes uitgedeeld aan zwemmers en watersporters die zij zich niet aan de regels hielden. Landelijk waren dit 41 boetes.

Jongeren
Uit de landelijke cijfers blijkt dat vooral jongeren bekeurd worden. 6,8 procent van de overtreders is vijftien jaar oud, 6,1 procent is 16 jaar oud en 5,8 procent is veertien jaar. In Amsterdam werden in de afgelopen 2,5 jaar slechts twee minderjarigen bekeurd.

Boetes voor zwemmers of watersporters op verboden plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van een brug of sluis (18,1 procent van alle boetes, 49 in totaal), of die zich in openbaar water zodanig gedragen dat voor de scheepvaart gevaar of hinder kan ontstaan (48 boetes, 17,8 procent van het totaal), maken de top drie compleet.

De boete voor deze overtredingen bedraagt 140 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden