Meeste asielzoekers naar Nederland sinds 2001

Het aantal asielzoekers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kwamen er 12.300 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001.

Een asielzoeker voor zijn kamer in de Vluchthaven (archiefbeeld).Beeld anp

De grootste groep asielzoekers kwam uit Syrië, met 3.700 personen, gevolgd door Eritrea, met 3.500 asielaanvragen. Het aantal asielzoekers uit Syrië liep als gevolg van de burgeroorlog daar de afgelopen maanden steeds verder op en kwam in de maand juni uit op 900.

In juni was het aantal Eritreeërs dat in Nederland asiel aanvroeg alweer sterk gedaald ten opzichte van april en mei. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan de belangrijkste herkomstlanden.
Mensen die Eritrea ontvluchtten, gingen voorheen vooral naar Zweden en Duitsland. Pas dit jaar kwamen er, mede onder invloed van mensensmokkelaars, onverwacht grote aantallen Eritreeërs naar Nederland.

Duizenden aanvragen per week
Eerder meldde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid & Justitie dat de toestroom van asielzoekers onhoudbaar dreigde te worden met duizend aanvragen per week. Daarvoor ging het nog om duizend aanvragen per maand. Om de grote toestroom in goede banen te leiden, zouden mensen hoogstwaarschijnlijk moeten worden opgevangen op hotelboten, aldus Teeven eerder deze maand.

De toename van het aantal vluchtelingen legt ook druk op de medewerkers van VluchtelingenWerk. 'Wij doen ons uiterste best mensen zo goed mogelijk te begeleiden in de asielprocedure. En wie mag blijven, helpen we zo goed en zo snel mogelijk te integreren. Dat is goed voor de vluchteling en goed voor Nederland', aldus een woordvoerder. Veruit de meeste vluchtelingen blijven volgens hem in de eigen regio. 'Slechts een klein aantal weet Europa te bereiken in bijvoorbeeld gammele bootjes.'

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden