Jaaroverzicht

Meest gelezen in 2016: 'Als TeamNL echt een team was...'

Een column van James Worthy over het sportieve drama rond turner Yuri van Gelder is met afstand het meest gelezen artikel van 2016 op Parool.nl. De hele top 10 vind je hieronder.

Wilma Haan
Op Lowlands mocht Yuri van Gelder alsnog zijn olympische oefening laten zien Beeld ANP
Op Lowlands mocht Yuri van Gelder alsnog zijn olympische oefening laten zienBeeld ANP

1. Als TeamNL echt een team was, pakte iedereen zijn spullen

Het was het nieuws van de sportzomer 2016: Na een avondje stappen werd turner Yuri van Gelder weggestuurd uit Rio, waar hij zich zojuist had geplaatst voor de Olympische finale aan de ringen.

Het maakte columnist James Worthy boos, en hij schreef deze prachtige column die het meest gelezen stuk van 2016 op Parool.nl werd. "Iemand die verdwaald is, moet je niet naar huis sturen."

2. Badr Hari gaat in gevecht met wereldkampioen Rico Verhoeven

'Het gevecht waar we allemaal op hebben gewacht' zou nog geen twee rondes duren, maar dat wisten we nog niet toen in juli kickbokser Badr Hari de uitdaging van rivaal Rico Verhoeven aannam.

Verhoeven in Peptalk: "Badr, ik sta te wachten en ik sta bovenaan, dus als je nog een keer een afscheidspartijtje wil: let's go." Hari op Twitter: "Challenge accepted."

3. 'Lieve Sylvana, beste Farid'

Paroollezer Mike Heering schreef zich te ergeren aan Sylvana Simons, door wie hij zich als Surinamer niet vertegenwoordigd voelt. Net als zijn Marokkaanse vrienden niets met Farid Azarkan hebben, en Joodse niet met Frits Barend. "Als racismebestrijding jullie hoogste doel is, zijn daar betere methoden voor dan een politieke partij."

4. Wie was de onthoofde Nabil Amzieb?

Die vraag proberen Paul Vugts en Maarten van Dun te beantwoorden na een van de gruwelijkste gebeurtenissen in Amsterdam dit jaar, de vondst van een onthoofd lichaam en - een dag later - een hoofd op straat in Zuid.

Drie jaar eerder had Nabil Amzieb nog kinderlijke dromen: hij wilde wel een dagje ruilen met topvoetballer Karim Benzema en zag zichzelf over tien jaar als directeur van woningcorporatie Stadgenoot, waar hij als stagiair-monteur werkte.

5. VPRO-presentator Wim Brands (57) overleden

"Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen." Radio- en televisiemaker Wim Brands overleed in april ip 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

6. Valerio neemt in Over Mijn Lijk waardig afscheid van Mathijs (18)

In Over Mijn Lijk volgt presentator Valerio Zeno vijf ongeneeslijk zieke jongeren. Een van hen is de 18-jarige Mathijs Plat uit het Groningse Scheemda. Wat bij hem begon als een onschuldig gebroken been, bleek botkanker te zijn.

Na maanden vechten tegen de ziekte moet Mathijs, de jongste deelnemer van het BNN-programma, zijn strijd opgeven. Valerio heeft hem in zijn laatste maanden gevolgd en brengt een laatste bezoek.

7. Dit grachtenpand is het duurste Amsterdamse huis ooit op Funda

Het was het duurste Amsterdamse huis (of eigenlijk twee) dat ooit op Funda heeft gestaan: Herengracht 518 en Keizersgracht 633. Het dubbele grachtenpand stond dit jaar te koop voor bijna 15 miljoen euro. Bekijk vooral even de foto's.

8. Sylvie Meis acteerde alsof ze in een Miss Universeverkiezing zat

De populairste Han Lips van 2016 ging over Sylvia Meis, die te gast was bij Linda de Mol in Linda's Zomerweek. "Wat moet die vrouw een last van haar kaken hebben gehad na de uitzending."

9. In mijn zak brandt de overlijdensakte van mijn dochter

Het vervolg van de strijd van Roos Schlikker voor registratie van doodgeboren kinderen. Roos sloot zich aan bij andere ouders, kreeg hulp van de gemeentelijke ombudsman, trok naar Den Haag en kreeg uiteindelijk bij ministers Plasterk en Van der Steur voor elkaar dat haar dochter en andere levenloos geboren kinderen worden opgenomen in de BRP.

Dat het zo zou lopen, wist ze echter nog niet toen ze in februari bovenstaande wonderschone column schreef.

10. Ik wil het niet over Sylvana Simons hebben

"'Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk.' Maar toen bleek het serieus te zijn. Dat was het moment waarop ik dacht: dit kan ik niet overtreffen, ik moet me beheersen en er niet over schrijven." Met de excuses van Theodor Holman, maar deze column gaat uiteraard wel over Sylvana Simons.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden