Plus Filmrecensie

Meeslepend, urgent en hier en daar wat oppervlakkig

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde Das schweigende Klassenzimmer begint als tienerfilm, maar vindt zijn spanning in een strak communistisch bewind en Duitse politieke verhoudingen.

Erik (Jonas Dassler) wordt verhoord

Wat tienerlust al niet teweeg kan brengen. Want daar begint het mee: twee opgeschoten jongens uit Oost-Duitsland die in 1956 ­stiekem naar West-Berlijn oversteken om een film te kijken waarin de borsten van de hoofdrolspeelster te zien zijn. Tieners blijven tieners, ook onder een strak communistisch bewind.

Maar bij die filmvertoning zien ze ook westerse journaalbeelden over een Hongaarse opstand tegen de Russische bezetters. Terug in hun eigen stad oppert de idealistische Kurt (Tom Gramenz) met eenzelfde jongensachtige branie een plan: twee minuten stilte voor de honderden slachtoffers van de ­opstand.

Liefdesdriehoek
Zijn beste vriend Theo (Leonard Scheicher), een charismatische flierefluiter, valt hem bij - niet zozeer vanwege de idealen, maar vooral omdat het een verzetje is. Er wordt - uiterst democratisch - gestemd, de meerderheid van de klas is voor, en dus houden ze allemaal nadat de leraar binnenkomt twee minuten lang hun mond. Het zal grote gevolgen hebben.

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde Das schweigende Klassenzimmer van Lars Kraume focust het drama van een hele klas op slechts een handvol spelers. Primair zijn dat Kurt en Theo, met tussen hen in de ­bevlogen Lena (Anna Lena Klenke), in een wat overbodige en voorspelbare liefdesdriehoek.

Verder zijn er de communistische klasgenoot Erik (Jonas Dassler) en meeloper Paul (Isaiah Michalski), bij wiens vrijzinnige oude oom de klas naar de westerse radio kan luisteren. De rest van de klas wordt gereduceerd tot een zwijgende meerderheid.

Oppervlakkig drama
Al snel bemoeit de lokale en zelfs landelijke politiek zich met de zaak, en de eindexamenklas wordt steeds strengere straffen boven het hoofd gehangen. De vaste begroeting tussen leraren en leerlingen ('Freundschaft'), krijgt een steeds ironischer ­bijsmaak.

Hoewel het in de film niet wordt benoemd, zal daarbij een rol spelen dat het protest uitgerekend plaatsvindt in Stalinstadt - het ­tegenwoordige Eisenhüttenstadt, in 1953 ­gesticht als Oost-Duitse modelstad. Zo kiest Das schweigende Klassenzimmer er wel vaker voor om historische complexiteit links te laten liggen, ten faveure van een meeslepend en urgent, maar ook wat oppervlakkig drama.

Das schweigende Klassenzimmer

Regie Lars Kraume
Met Leonard Scheicher, Tom Gramenz
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden