Plus

Mees Kees Langs De Lijn

Het verhaal van Mees Kees had genoeg aan drie delen: het vierde deel Langs De Lijn is een totaal overbodige film.

Mike Peek
Mees Kees Langs De Lijn Beeld -
Mees Kees Langs De LijnBeeld -

De derde film over Mees Kees leek een perfect slot van de serie. Daarin namen zijn leerlingen immers afscheid van de basisschool en dus ook van hun geliefde docent, stagiair Kees. Ze waren klaar voor de volgende stap. Klaar voor de middelbare.

Maar ja. De eerste drie films waren erg succesvol en dan bepalen economische wetten dat er hoe dan ook een vierde moet komen.

Overbodige film
Langs De Lijn stelt het zonder de regisseur van de eerdere delen, Barbara Bredero, zonder hoofdrolspeler Felix Osinga, die te oud is om nog voor basisschoolleerling Tobias door te gaan, én zonder Willem Voogd, die het niet zag zitten om voor een vierde keer in de huid van Kees te kruipen. Het verhaal was volgens Voogd wel verteld.

Daar had hij helemaal gelijk in. Langs De Lijn is een totaal overbodige film, die het Mees Keesuniversum probeert te herstarten. Het scenario, voor het eerst niet rechtstreeks gebaseerd op de boeken van Mirjam
Oldenhave, brengt ons terug van groep 8 naar groep 6.

Kees (nu adequaat vertolkt door Leendert de Ridder) heeft een tijdmachine gebouwd om de kinderen over hun toekomst na te laten denken. De strenge directeur Dreus (Sanne Wallis de Vries) wil echter dat de klas meedoet aan een voetbaltoernooi.

Gebrek aan drama
Als de moeder van Kees in het ziekenhuis belandt, neemt Dreus zelfs de coaching over. De kinderen blijken begaan met hun leraar en helpen hem zijn woning aan te passen voor de revalidatie van zijn moeder.

Voorheen was Dreus een cartoonesk karakter in een verder vrij realistische en relevante kinderwereld.

Langs De Lijn neemt niet alleen flinke loopjes met de geloofwaardigheid, er is ook een enorm gebrek aan drama en belangen. Tobias (Jelle Stout) en zijn klasgenoten zijn geen interessante individuen meer, maar lege pionnetjes in een te dun verhaal.

Langs De Lijn

Regie Aniëlle Webster
Met Leendert de Ridder, Sanne Wallis de Vries, Jelle Stout
Te zien in Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, Cinema Amstelveen, Arena, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden