Peiling

Meerderheid wil illegaal verblijf strafbaar stellen

Het verschil tussen PvdA en VVD-kiezers is het beste te zien aan hoe zij denken over het strafbaar maken van illegaliteit. Volgens de peiling die Maurice de Hond vandaag bekend maakte, is 85 procent van de VVD-stemmers voor strafbaarstelling en 31 procent van de PvdA-kiezers. Iets meer dan de helft van alle Nederlanders, 54 procent, wil dat er straf komt te staan op een illegaal verblijf in Nederland, aldus De Hond.

Een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers op de Haagse Koekamp in 2012. Beeld ANP
Een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers op de Haagse Koekamp in 2012.Beeld ANP

ChristenUnie-leider Arie Slob zei dinsdag dat de steun van zijn partij aan het PvdA-VVD-kabinet niet langer vanzelfsprekend is als het kabinet blijft vasthouden aan de strafbaarstelling van illegaliteit. De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en SGP hielpen het kabinet onder meer bij het begrotingsakkoord.

Er zijn deze week geen veranderingen in het aantal Tweede-Kamerzetels dat de partijen zouden halen als er nu verkiezingen werden gehouden. De PVV is nog steeds de grootste in de peiling met 29 zetels. Daarna komt de SP met 23 zetels en D66 met 21 zetels. De VVD en het CDA staan nu beide op 19 zetels en de PvdA op 13.

Opmerkelijk
Arie Slob wordt in zijn aanpak gesteund door 42 procent van de Nederlanders. Van zijn eigen aanhang is dat 81 procent, van de PvdA-kiezers 53 procent en van de VVD-kiezers is dat 15 procent.

De Hond noemt het opmerkelijk dat 92 procent van de PVV-kiezers het eens is met de strafbaarstelling, toch 35 procent vindt dat de aanpak van Slob de juiste is. Dat zal volgens De Hond ermee te maken hebben dat de PVV-stemmers hopen dat het kabinet hierdoor kan vallen. 60 procent van de kiezers vindt het een nederlaag voor de VVD als de strafbaarheidsstelling er niet door komt.

Emile Roemer van de SP heeft volgens De Hond het debat tussen fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gewonnen. Roemer schoof donderdag met zijn collega's aan bij Pauw en Witteman voor het eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Volgens de peiler deed Roemer het onder PvdA-kiezers beter dan PvdA-leider Diederik Samsom. Alexander Pechtold van D66 komt op de tweede plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden