Meerderheid van Amsterdammers wil één groot vuurwerk

Meer dan de helft van de Amsterdammers is voor een algeheel vuurwerkverbod, met uitzondering van een vuurwerkshow op één locatie in de stad.

Het nationale aftelmoment bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Beeld ANP
Het nationale aftelmoment bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.Beeld ANP

Om na te gaan hoe Amsterdammers over vuurwerk rond oud en nieuw denken, voerde de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) onderzoek uit onder 371 Amsterdammers - volgens het bureau een representatieve steekproef.

Hieruit blijkt dat een krappe meerderheid (53 procent) van de Amsterdammers voor een algeheel vuurwerkverbod is, met uitzondering van één groot vuurwerk dat door de gemeente wordt afgestoken.

Twintig procent van de ondervraagden vindt dat juist alles moet worden toegestaan. Vijf procent is voor een algeheel verbod van vuurwerk en wil zelfs geen centrale vuurwerkshow in de stad.

Overlast
Uit eerder onderzoek van OIS blijkt dat bijna een kwart van de Amsterdammers overlast ervoer van vuurwerk bij de jaarwisseling. Daarbij ging het met name over geluidsoverlast en vuurwerk dat eerder dan het toegestane tijdstip werd afgestoken.

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van GroenLinks, kwamen in 2015 ruim voor de jaarwisseling 700 meldingen uit Amsterdam binnen, voornamelijk uit Osdorp en de buurt rondom de Kinkerstraat. Daarnaast kwamen bij het afzonderlijke meldpunt van de gemeente Amsterdam in december 200 meldingen binnen.

Vuurwerkvrije zones
Vuurwerkvrij is de stad niet, maar de gemeente heeft wel vuurwerkvrijezones ingesteld, bijvoorbeeld rond dierenasiels, kinderboerderijen en maneges. In 2015 waren dat er 47.

Negentien procent van de ondervraagden vindt dat er meer van deze zones moeten komen. Of het aantal dit jaar wordt uitgebreid, kan een woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen.

Ouderen zijn wat behoudender dan jongeren: van de groep tot 35 jaar vindt 33 procent dat alles moet worden toegestaan, van de groep 65-plussers is dat 14 procent. Omgekeerd is van de groep tot 35 jaar 43 procent voor één groot vuurwerk, terwijl dit percentage onder ouderen op 60 procent ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden