Meerderheid Tweede Kamer wil regulering wietteelt

Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt, moet hennep voortaan geteeld worden door kwekerijen die onder controle staan van de overheid. Zij betalen dan ook belasting.

Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Beeld anp
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd.Beeld anp

Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat een meerderheid voor het reguleren van wietteelt is. "Nederland moet weer gidsland worden", zegt D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp, die namens haar partij een initiatiefwet indient. Ze wil de torenhoge kosten terugdringen van de bestrijding van illegale teelt. "De criminele sector floreert nu. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken."

Ook maakt de wet toezicht op de kwaliteit van wiet mogelijk. "De 500.000 gebruikers in Nederland hebben nu geen idee wat ze roken."

Geheim overleg
De kern van het wetsvoorstel is dat coffeeshophouders wiet aankopen van 'vergunninghouders', die de softdrugs telen in een gesloten systeem en op kwaliteit laten controleren door de overheid. Wietkwekerijen zonder vergunning worden opgespoord en ontmanteld. Tientallen burgemeesters drongen hier al langer op aan, maar vonden geen gehoor.

Afgelopen zomer lobbyde Bergkamp een Kamermeerderheid bij elkaar. Opmerkelijk is daarbij dat de PvdA tegen coalitiepartner VVD ingaat. Een omslag van Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) hielp D66 aan de meerderheid. Cruciaal daarbij was dat op Prinsjesdag geheim overleg was tussen VNL-lijsttrekker Jan Roos en D66-voorman Alexander Pechtold.

Ander systeem
De PvdA twijfelde lang. "Er is nu veel overlast, onveiligheid en criminaliteit door het huidige gedoogbeleid", zegt Kamerlid Marith Volp. "De PvdA wil daarom naar een ander systeem, waarbij wordt geregeld wie er mag telen. We staan positief tegenover het voorstel."

Volp wil nog wel overleg over hoe de controle op de wietproductie wordt geregeld en wie dat betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden