Meerderheid tegen Willibrordusgarage in De Pijp

Coalitiepartij SP keert zich tegen de bouw van de parkeergarage onder het Willibrordusplein in De Pijp. Ook GroenLinks en de PvdA zijn tegen.

Ruben Koops
Onder het Willibrordusplein in De Pijp zou de garage komen Beeld Amaury Miller
Onder het Willibrordusplein in De Pijp zou de garage komenBeeld Amaury Miller

De SP ziet niets in de bouw, die 266 ondergrondse parkeerplaatsen moet opleveren. In ruil hiervoor zouden op straatniveau zeker 180 plekken worden weggestreept om meer ruimte te ­maken voor fietsers en voetgangers.

De socialisten vinden de prijs van 25 miljoen euro te hoog en zijn bovendien ontevreden over het aantal nieuwe parkeerplekken dat erbij komt. "Nieuwe garages trekken verkeer de stad in, daar zijn we niet voor," aldus SP-raadslid Remine Alberts.

Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA verklaarden eerder al tegen de garage te zijn. Samen met de SP hebben deze partijen een meerderheid.

Omwonenden
In Zuid, waar de bestuurscommissie voor het plan had gestemd, wordt met verbijstering gereageerd op de weigering van de gemeenteraad om geld uit te trekken voor het project.

"Dit is verrassend en teleurstellend. Ik doe een beroep op de PvdA in de gemeenteraad om als bestuurspartij, net als hun partijgenoten hier in Zuid, voor de Willibrordusgarage te stemmen," aldus bestuurder Paul Slettenhaar. Of dat gaat lukken is de vraag.

De directe omwonenden waren tegen, maar in de buurten rondom het plein was er juist behoefte aan extra parkeerruimte. De zaak wordt woensdag besproken in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden