Meerderheid stemt voor verkoop Eneco

De verkoop van Eneco lijkt een kwestie van tijd. Uit een tussenstand blijkt dat de meeste gemeenteraden, samen goed voor een belang van circa 55 procent in het energiebedrijf, voor verkoop hebben gestemd.

null Beeld anp
Beeld anp

Eneco is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Die kijken naar hun aandeelhouderschap vanwege de splitsing van het concern in een netwerk- en een leveringsbedrijf. Aandeelhouders hebben tot en met 31 oktober de tijd om duidelijk te maken wat ze willen.

Eerder stelde de ondernemingsraad van Eneco dat gemeenten die hun aandelen in het bedrijf willen verkopen, niet alleen moeten letten op de prijs, maar ook eisen moeten stellen aan een eventuele koper op het gebied van onder meer werkgelegenheid en duurzaamheid.

Amstelveen
De raad van Rotterdam, met bijna 32 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Eneco, en andere gemeenten stemden onder voorwaarden in met het afbouwen van hun belang.

De Amstelveense gemeenteraad is juist niet van plan de aandelen in Eneco te verkopen. Eind augustus deed de gemeente, dat 1,5% van de aandelen bezit, nog een dringend beroep op Dordrecht, Den Haag en Rotterdam om hun aandelen niet te verkopen.

Ook de Haagse gemeenteraad is tegen de verkoop. Den Haag bezit 16,55 procent van de aandelen.

Tot nu toe heeft 24,9 procent van de aandeelhouders zich tegen de verkoop uitgesproken. Krijgt een koper meer dan 75 procent van het bedrijf in handen, dan krijgt hij daarmee volledige zeggenschap. Als dit percentage niet wordt gehaald, dan maakt dat Eneco mogelijk minder aantrekkelijk om over te nemen.

In dertien gemeenteraden, goed voor in totaal een vijfde van de stukken, wordt de komende week nog gestemd.

Open brief
Eneco-personeel riep eerder deze week gemeenten die aandelen hebben in het energiebedrijf in een open brief op er nog eens goed over na te denken of en hoe ze die aandelen van de hand willen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden