Meerderheid schoolleiders ontevreden over nieuwe matchingsysteem

Een enquête onder ouders en medewerkers van basis- en middelbare scholen laat geen positief beeld zien van het nieuwe plaatsingsbeleid in het voortgezet onderwijs, het zogenaamde matching.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Uit het tevredenheidsonderzoek dat is uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Panel, in opdracht van de gemeente en scholenkoepel Osvo, blijkt dat betrokkenen van scholen en ouders van leerlingen een flinke lijst kritische kanttekeningen plaatsen bij het matchingsysteem. 60 procent van de 1163 ondervraagde ouders vond het systeem 'niet tot nauwelijks transparant' en bijna driekwart van de ouders was de regie over het schoolkeuzeproces van hun kinderen kwijt. Bijna de helft van de ouders vindt dat de matching tot meer leed en onrust leidt dan het vorige systeem, dat gebeurde op basis van loting per school, waardoor in 2014 ruim 500 kinderen werden uitgeloot.

Ook schoolleiders zijn niet erg tevreden over de matching. Slechts 24 procent van de middelbare schoolleiders vindt het systeem een verbetering ten aanzien van het vorige, 42 procent van de basisschoolleiders is die mening toegedaan.

Middelbare scholen zijn niet blij dat veel brugklassen voor de helft bestaan uit kinderen die de school niet als eerste voorkeur hadden. Basisscholen geven aan het plaatsingssysteem vaak onduidelijk te vinden.

Onrust en onzekerheid
Vorig jaar kozen ruim 7500 Amsterdamse achtstegroepers een middelbare school. Voor het eerst ging dat via een centraal plaatsingssysteem waarvoor kinderen meerdere voorkeursscholen moesten opgeven. 74 procent van de leerlingen werd op de school van hun eerste keuze geplaatst, 95 procent kwam in de top 3 terecht. Het nieuwe systeem leidde tot veel onrust en onzekerheid onder ouders en leerlingen.

Het tevredenheidsonderzoek vormt samen met al eerder gepubliceerde rapporten van de wetenschappers die het plaatsingsysteem bouwden de basis voor het beslissen over het toekomstige beleid. Daarover wordt door de schoolbesturen en de gemeente eind oktober een knoop doorgehakt. Voorlopig lijkt het er niet op dat dit matchingsysteem ongewijzigd wordt doorgezet, aldus betrokkenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden