Meerderheid raad wil minder eigen bijdrage zorg
Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat Amsterdammers met gezondheidsproblemen minder eigen bijdrage betalen voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding, een scootmobiel of een traplift. Veel mensen mijden zorg vanwege deze bijdrage.
De linkse fracties PvdA, SP en GroenLinks dienen hiervoor met CDA een initiatiefvoorstel in, goed voor een krappe meerderheid. "Mensen kiezen er niet voor om ziek te zijn," zegt raadslid Femke Roosma van GroenLinks.
In Amsterdam doen ongeveer 66.000 mensen een beroep op zorg vanuit de gemeente. Zij kampen met gezondheidsproblemen of psychische klachten en hebben bijvoorbeeld behoefte aan hulp in huis, vervoer, aanpassingen aan de woning of bezorging van maaltijden. Dit gaat via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente betaalt, maar vraagt wel een eigen bijdrage.
Verschillen
Die bijdrage is afhankelijk van het inkomen. De laagste inkomens betalen 13 euro per vier weken. Dan gaat het om een alleenstaande die minder dan 22.000 euro verdient, bruto per jaar. Boven die 22.000 euro loopt de eigen bijdrage op tot enkele honderden euro's per vier weken. Mensen met de hoogste inkomens betalen de kostprijs en krijgen geen bijdrage van de gemeente.
De initiatiefnemers willen de eigen bijdrage omlaag brengen. "Uit onderzoek blijkt dat de eigen bijdrage kan leiden tot schulden," zegt Roosma.
Collegepartij SP doet mee met de oppositie. "Wij merken dat mensen geen gebruik maken van voorzieningen vanwege de eigen bijdrage," zegt Nelly Duijndam. "Ik ken een voorbeeld van een zieke Amsterdammer die de begeleiding waar ze recht op had, stop zette, omdat ze de eigen bijdrage niet kon betalen. Van hulpverleners hoor ik die verhalen ook."
Zorg mijden
Volgens Roosma zien vooral mensen die net iets meer dan het minimum verdienen af van zorg. Zij betalen 32 tot 70 euro per vier weken. "De eigen bijdrage loopt snel op en voor de lage middeninkomens is dit een probleem. Zij gaan zorg mijden."
Het minimum van 13 euro gaat niet omlaag, maar geldt wel voor een grotere groep. Voortaan betalen mensen met een inkomen tot 25.000 euro de laagste eigen bijdrage in plaats van 22.000. Dit heeft ook effect op de hogere inkomens, die betalen tussen de 15 en 25 euro minder per vier weken.
'Onnodig bijeffect'
Ook hoge inkomens gaan minder betalen. Duijndam (SP) vindt dit een 'onnodig bijeffect'. "Maar vanwege de solidariteit maak ik daar geen punt van." Doordat de eigen bijdrage omlaag gaat, loopt de gemeente inkomsten mis, naar schatting zo'n 850.000 euro.
De initiatiefnemers komen niet met een voorstel tot dekking van de kosten. Hiervoor mag wethouder Eric van der Burg zorgen, die, zolang het voorstel niet officieel is ingediend, geen commentaar geeft.