Meerderheid raad wil bierfiets in heel Amsterdam verbieden

De bierfiets moet niet alleen in het centrum maar in heel Amsterdam verboden worden. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Woensdag zal een motie met die strekking worden ingediend door GroenLinks en VVD. De PvdA steunt dit voornemen in ieder geval, bevestigt PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

D66 is het eens met de wens om de bierfiets te verbannen, maar wil de juridische haalbaarheid eerst onderzocht hebben. "We zijn immers al een keer nat gegaan bij de rechter," brengt een zegsman van de partij in herinnering.

Al eerder hadden stadsdelen rondom de binnenstad hun zorgen geuit over de verplaatsing van de bierfietsen die voor geluidsoverlast, wildplassen en verkeersopstoppingen zorgen.

Rechter overtuigen
In het centrum is de bierfiets per 1 november verboden, maar in Oud-West en het Westerpark waren de eerste bierfietsen kort daarna al gesignaleerd. Daarop riep de bestuurscommissie van West de bewoners op om de overlast zo goed mogelijk in kaart te brengen, vooruitlopend op een uitbreiding van het verbod.

De stadsdelen worden hierin nu gesteund door het stadhuis, die het waterbed-effect van een verbod in het centrum willen voorkomen.

Het betekent niet dat de bierfietsen per direct verboden zijn in de rest van de stad. Zo zal de rechter ervan overtuigd moeten worden dat een bierfiets, in beginsel een voertuig dat is toegelaten tot de openbare weg, ook buiten het centrum voor ontoelaatbare overlast zorgt.

Exploitanten zeggen rekening gehouden te hebben met het binnenstadverbod: 'Al aanbiedingen voor bierfiets op de Canarische Eilanden'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden