Meerderheid raad stemt in met collegeakkoord

Natuurlijk was er kritiek, maar echt lastig kreeg het nieuwe college het niet bij de vuurdoop in de gemeenteraad. De meeste partijen beloofden constructieve oppositie te voeren.

De nieuwe wethouders van Amsterdam. Beeld ANP
De nieuwe wethouders van Amsterdam.Beeld ANP

Eric van der Burg bekeek het woensdag van de zonnige kant. "Als Amerika vier jaar Donald Trump kan overleven, kunnen wij in Amsterdam dit nieuwe college ook wel overleven," zei de leider van VVD, de grootste oppositiepartij.

Hij probeerde tijdens het debat over de plannen van het nieuwe college wat te prikken en coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP uit elkaar te spelen, maar stelde zich vooral op als constructieve oppositiepartij.

Dat gold voor meer partijen. De een vindt de plannen te links, de ander niet links genoeg, maar de meeste oppositiepartijen hielden de woede op zak.

Van der Burg moest bekennen dat zijn partijgenoten in sommige gevallen zelfs wel konden leven met de plannen van de nieuwe coalitie, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Het was in vriendelijke woorden verpakte kritiek, want Van der Burg suggereerde hiermee dat hij de groene paragraaf van het coalitieakkoord een stuk radicaler had verwacht.

Duurzaamheid
Johnas van Lammeren, van de Partij voor de Dieren, de partij die twee zetels won bij de verkiezingen maar niet werd uitgenodigd voor een nieuw college, had daarom kritiek op de duurzaamheidsplannen. "Is de samenstelling van deze coalitie wel groen genoeg," vroeg hij zich retorisch af.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, had eerder het nieuwe gemeentebestuur uitgeroepen tot 'het meest groene ooit', een kwalificatie waarbij Van Lammeren vraagtekens plaatste. "Dit college wil de komende vier jaar drie Amsterdamse wijken gasvrij maken. Amsterdam telt 470 wijken. Met dit tempo duurt het zeshonderd jaar voordat heel Amsterdam gasvrij is."

Nieuwbouwplannen
Op het gebied van woningbouw, waarover het in de verkiezingscampagne zo knetterde, wilde het debat woensdagmiddag niet loskomen. Dit komt voornamelijk omdat de coalitiepartijen zijn gestopt met het gebruik van percentages bij de verdeling van sociale huur, middenhuur en dure (koop)woningen bij nieuwbouwplannen.

Het is hierdoor nog niet voor iedereen duidelijk hoe de verhoogde nieuwbouwambitie van 7500 huizen per jaar er precies uit gaat zien.

Van der Burg kwam met allerlei rekensommetjes om aan te tonen dat de woningbouwplannen eigenlijk minder sociale woningbouw bevat dan SP beweert en dat D66 genoegen neemt met een handjevol middeldure huurwoningen. Maar het lukte hem niet het pantser te doorbreken.

Waarnemend burgemeester Van Aartsen spreekt het nieuwe college toe. Beeld ANP
Waarnemend burgemeester Van Aartsen spreekt het nieuwe college toe.Beeld ANP

Taalcursussen
Een deel van de oppositie wil de grote plannen van GroenLinks, D66, PvdA en SP duidelijk een kans geven. Uiteindelijk stemden nieuwkomers Denk, Bij1 en de ChristenUnie zelfs in met het coalitieakkoord, nadat de coalitiepartijen diverse wijzigingsvoorstellen van deze en andere oppositiepartijen hadden omarmd.

Zo kreeg het CDA een groter aanbod van (Nederlandse) taalcursussen toegezegd, en lukte het Denk om het voor hen belangrijke woord 'acceptatie' in het nieuwe coalitieakkoord te fietsen.

Zie ook: Dit zijn de acht nieuwe wethouders van Amsterdam

Meer over het coalitieakkoord

Wat staat er in het nieuwe coalitieakkoord? De belangrijkste plannen op een rij.

Meer groen, minder auto's: de nieuwe coalitie is duidelijk links en progressief.

GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink: 'Dit coalitieakkoord is ambitieus'

Een links gemeentebestuur versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren de komende jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden