Meerderheid raad achter compensatie Joodse erfpachtgelden

Een meerderheid van de gemeenteraad schaart zich achter een collectieve compensatie voor de omstreden Joodse erfpachtgelden.

In een lang betoog legde Van der Laan uit dat individuele terugbetaling onmogelijk is.Beeld anp

Alleen D66 betwijfelt nog of er echt niet mogelijkheid om het geld dat de gemeente uittrekt voor joden die na de Tweede Wereldoorlog hun erfpachtcanon moesten betalen, individueel uit te keren.

De gemeenteraad sprak donderdagavond voor het eerst over voorstel dat burgemeester Eberhard van der Laan vorige maand presenteerde, waarin de gemeente 10 miljoen euro ter beschikking stelt aan de Joodse gemeenschap. Dit is een compensatie voor de erfpachtcanon die Joden die terugkwamen uit kampen of onderduikadressen alsnog moesten voldoen aan de gemeente.

Eerder had Van der Laan al aangekondigd 1 miljoen beschikbaar te stellen voor hen die na de oorlog een boete kregen omdat zij geen erfpacht hadden betaald in de oorlogsjaren. Dat bedrag wordt wel individueel uitgekeerd, omdat van mensen die tegen die boete in beroep zijn gegaan nog dossiers voorhanden zijn.

Kritiek
Maar, zegt Van der Laan, het is niet mogelijk om nog na te gaan wie allemaal erfpacht hebben betaald, en dus kan de 10 miljoen euro beter aan de Joods gemeenschap worden gegeven. Het geld kan worden besteed aan projecten of programma's als het Nationaal Holocaust Museum of het Holocaust Namenmonument.

Vanuit de joodse gemeenschap klonk kritiek op deze route. Er werd zelfs gezegd dat sommigen gedupeerden zich 'voor de tweede keer bestolen voelden'. Van der Laan liet tijdens de commissievergadering wederom blijken zeer verontwaardigd en boos te zijn over die aantijging.

Onwenselijk
In een lang betoog legde Van der Laan uit dat individuele terugbetaling onmogelijk is, dat er geen juridische noodzaak toe is en maar vooral dat het onwenselijk is. Bewijzen dat mensen recht hebben op het geld zou ontzettend moeilijk worden en tot jarenlang juridisch getouwtrek leiden, naar verwachting zonder resultaat. "De enige die daar beter van zou worden zijn advocaten."

De meeste raadsfracties steunden de door Van der Laan voorgestelde route, alleen D66 was nog niet overtuigd. De gemeenteraad moet nog een formeel besluit nemen.

Lees ook: Van der Laan geraakt door kritiek op aanpak Joodse erfpachtgelden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden