Meerderheid Kamer wil stemcomputer terug

De regeringspartijen VVD en PvdA willen de stemcomputer weer invoeren. De VVD was daar al langer voor, maar de PvdA staat er nu ook positief tegenover. Mogelijk dat er bij de provinciale verkiezingen in 2015 alweer in een aantal stembureaus getest kan worden met elektronisch stemmen.

Archieffoto uit 2006 waar de oude stemcomputer te zien is Beeld anp
Archieffoto uit 2006 waar de oude stemcomputer te zien isBeeld anp

In 2006 werd voor het laatst met de stemcomputer gestemd. Die werd daarna vanwege fraudegevoeligheid in de ban gedaan. Stemcomputerfabrikant Nedap uit Groenlo zei vorig jaar maart al dat de nieuwe stemcomputers veilig zijn.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenburg bevestigde donderdag berichtgeving van de NOS dat zij positief staat tegenover de terugkeer van de stemcomputer, mits de veiligheid gegarandeerd is en de kosten aanvaardbaar zijn.

VVD'er Joost Taverne diende in 2012 al een wetsvoorstel in om de stemcomputer weer mogelijk te maken zodra het technisch veilig is om elektronisch te stemmen. Taverne bekijkt of hij zijn wetsvoorstel moet aanpassen op basis van een rapport van de commissie-Van Beek van vorige maand.

Die adviseerde om vanaf 2018 te gaan werken met een 'stemprinter'. De kiezer print daarmee een stembiljet met partij en kandidaat naar keuze en stopt het daarna in de stembus. De biljetten worden uiteindelijk elektronisch geteld met scanapparatuur. Dat moet in ongeveer 1 uur mogelijk zijn. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken uitte zich bij de presentatie van het advies positief. Een formele kabinetsreactie moet hij nog schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden