Meerderheid in de raad voor verhuizing cruiseterminal

De meerderheid van de gemeenteraad steunt een verhuizing van de cruiseterminal uit de binnenstad.

Michiel Couzy
Wethouder Kajsa Ollongren noemde de verhuizing eerder onvermijdelijk. Beeld anp
Wethouder Kajsa Ollongren noemde de verhuizing eerder onvermijdelijk.Beeld anp

Dit bleek woensdagmiddag tijdens een spoeddebat naar aanleiding van de speech die wethouder Kajsa Ollongren bijna twee weken geleden deed.

Op een havencongres stelde de wethouder dat een verhuizing van de Passenger Terminal Amsterdam, nu nog aan de Piet Heinkade, onvermijdelijk is vanwege de drukte in de binnenstad.

De havenlobby ageert tegen deze uitlatingen, maar de raad trekt zich daar weinig van aan. "Een verhuizing is niet dé oplossing, maar kan wel bijdragen aan de aanpak van de drukte in de stad," zegt Dennis Boutkan (PvdA).

Taxibewegingen
Collegepartij VVD liet al eerder weten de verhuizing een 'onzinnige maatregel' te vinden. Fractievoorzitter Marja Ruigrok vraagt zich af of een verhuizing van de terminal een substantieel effect heeft op het aantal toeristen in het centrum. VVD kreeg nauwelijks steun vanuit de raad.

Ollongren zegt dat de aankomst van een cruiseboot leidt tot een stuk of vijftig bussen bij de terminal en soms wel 400 taxibewegingen. "Grote groepen cruisepassagiers gaan lopend de stad in en voegen zich bij andere groepen. Die zorgen samen voor overlast."

Positief
De wethouder vindt het logisch de locatie van de cruiseterminal te verbinden aan de discussie over de drukte in de stad. Een verhuizing is ook aan de orde in het debat over bruggen over het IJ.

Wethouder Eric van der Burg (VVD) liet zich in die discussie al positief uit over een verhuizing van de terminal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden