Meerderheid in Bondsdag stemt in met begrotingspact en het ESM

Het Duitse parlement heeft vanavond met een tweederde meerderheid ingestemd met het nieuwe Europese begrotingspact en het Europese noodfonds ESM.

Angela Merkel in de Bondsdag vandaag Beeld reuters
Angela Merkel in de Bondsdag vandaagBeeld reuters

Van de parlementsleden in de Bondsdag stemden 491 voor een strengere begrotingsdiscipline binnen de Europese Unie, 111 tegen en 6 onthielden zich van stemming. Op enkele uitzonderingen na stemden zowel de coalitiepartijen CDU en FDP als de oppositiepartijen van de SPD en de Groenen voor het pact. De Linkse Partij stemde tegen.

Een grote meerderheid keurde ook het Europese noodfonds goed; 493 afgevaardigden stemden voor het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), 106 tegen en 5 onthielden zich van stemming.

Bondskanselier Angela Merkel had de goedkeuring van het parlement nodig voordat Duitsland definitief met de maatregelen kan instemmen. Op de Europese top in Brussel is afgesproken de Europese financiële vangnetten flexibeler te kunnen inzetten.

De afspraken over het noodfonds en het begrotingspact komen later in de nacht ook nog in stemming bij de Bondsraad. Het laatste woord, vanwege een groot aantal klachten, ligt bij het Constitutioneel Hof. Het ESM kan daarom nog niet volgens planning per 1 juli het tijdelijk financiële noodfonds EFSF vervangen.

Het ESM krijgt een maatschappelijk kapitaal van 700 miljard euro. De hulp uit het noodfonds is gericht op landen uit de eurozone die in financieel zwaar weer komen.

Opluchting
Ondertussen regeert in de Verenigde Staten ook de opluchting. De besluiten die de leiders van de eurolanden namen over gezamenlijk bankentoezicht en het gebruik van het Europees noodfonds nam bij veel beleggers de onzekerheid over de marktsituatie enigszins weg. De graadmeters boekten flinke winsten.

Bankaandelen
Net als in Europa gingen vooral bankaandelen sterk omhoog. Bank of America was een van de koplopers in de Dow Jones, met een winst van bijna 4 procent. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo en Citigroup stegen 2 tot ruim 4 procent. JPMorgan Chase bleef achter met een min van 1,3 procent. Die bank leed nog altijd onder de berichten dat de verliezen uit riskante handelsstrategieën veel groter zijn dan het bedrag van 2 miljard dollar waar het concern eerder op zei te rekenen.

De olieprijs ging ook fors omhoog door de besluitvaardigheid in Brussel. De prijs van een vat Amerikaanse klom met ruim 9 procent tot 84,76 dollar. Olieconcerns Chevron, Exxon Mobil en ConocoPhillips profiteerden met koerswinsten tot ruim 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden