Meerderheid gemeenteraad wil nog hogere toeristenbelasting

De hotelbranche krijgt per 1 januari waarschijnlijk een extra lastenverzwaring te verstouwen.

De meerderheid is er gekomen doordat de VVD zich heeft aangesloten bij oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA en CDA, die al langer pleiten voor verdere verhogingen. Beeld ANP
De meerderheid is er gekomen doordat de VVD zich heeft aangesloten bij oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA en CDA, die al langer pleiten voor verdere verhogingen.Beeld ANP

Een meerderheid in de gemeenteraad wil nóg een procent toeristenbelasting aan de al aangekondigde verhoging toevoegen. En in stadsdelen met een verlaagd tarief zijn de toeristen straks helemaal veel duurder uit.

De meerderheid is er gekomen doordat de VVD zich heeft aangesloten bij oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA en CDA, die al langer pleiten voor verdere verhogingen.

Airbnb
Volgens VVD-raadslid Rik Torn is de stad zo vervuild dat er acuut geld nodig is om meer reinigers in te zetten. Dit wil hij financieren door een verdere verhoging van de toeristenbelasting. Die geldt voor alle hotels en pensions, maar ook voor huishoudens die via Airbnb verhuren. Volgens Torn is de verhoging niet bedoeld om ondernemers te treffen. "Het is de toerist die de toeristenbelasting moet betalen, niet de ondernemer."

Eerder is afgesproken dat de toeristenbelasting in de drukke buurten per 1 januari 2018 al van 5 naar 6 procent gaat, en in Nieuw-West, Noord en Zuidoost juist dáált naar 4 procent per persoon per nacht. Dit gebeurt om de spreiding van toeristen naar de buitenwijken te stimuleren.

De raad wil die differentiatie nu schrappen en de taks in de hele stad op zeker 7 procent brengen. Elke procent verhoging levert tussen de 10 en 15 miljoen euro extra inkomsten op voor de gemeentekas. In 2016 is 65 miljoen euro opgehaald.

Te kort
Wethouder Udo Kock (Financiën, D66) vindt het 'not done' om zo kort voor 2018 nog een verhoging van het tarief af te kondigen. "Dit gaat ook over ondernemers. Ik vind oprecht dat je het niet kunt maken om twee maanden voor het begin van een nieuw belastingjaar nog te sleutelen aan de tarieven."

Ook zouden hoteliers naar de rechter kunnen stappen, vreest Kock. "Er zijn algemene rechtsbeginselen: het vertrouwensbeginsel, de rechts­zekerheid. De juristen zeggen in koor: twee maanden van tevoren iets verhogen is veel te kort."

Een voorstel van de PvdA om een verhoging naar 7 of 8 procent dan maar per 1 juni 2018 in te voeren, zodat ondernemers meer tijd krijgen, is volgens Kock ook geen goed idee, omdat de gemeentelijke dienst belastingen dit niet aankan. De wethouder zegde wel toe te laten onderzoeken of het hanteren van verschillende percentages toeristenbelasting in verschillende wijken wel werkt.

Bij de behandeling van de begroting zal de VVD een motie indienen of zich aansluiten bij andere partijen, aldus Torn, waarmee de verhoging per januari een feit is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden