Meerderheid gemeenteraad pleit voor kinderpardon

De Amsterdamse gemeenteraad wil dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, mogen blijven. Ze roepen burgemeester Halsema op om staatssecretaris Harbers te vragen naar een zogenoemd kinderpardon.

Het Parool
Staatssecretaris Mark Harbers Beeld anp
Staatssecretaris Mark HarbersBeeld anp

De motie is geïnitieerd door ChristenUnie-raadslid Don Ceder en wordt ondersteund door negen partijen. Daardoor heeft deze een ruime meerderheid in de raad.

'Gewortelde kinderen' blijven nu lang in onzekerheid. Dat moet anders vindt de meerderheid. Kinderen die hier langer dan vijf jaar wonen, moeten hier mogen blijven omdat Nederland inmiddels hun thuis is.

Uitzetting
Ceder: 'In het afgelopen weekend hebben we gezien hoe urgent het is dat we snel met een goede oplossing komen voor deze kinderen. Ik ben blij dat een ruime meerderheid in de raad vindt dat Amsterdam haar verantwoordelijkheid dient te nemen en bij de staatssecretaris gaat pleiten voor een andere oplossing dan uitzetting.'

'Wat mij betreft betekent dat ook snellere duidelijkheid tijdens een procedure en een barmhartige toepassing. Onze boodschap aan de staatssecretaris als het gaat om gewortelde kinderen die uitgezet dreigen te worden: ze zijn al thuis.'

Niet uitgebreid
Premier Rutte zei maandag dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. Dat Lili en Howick uit Amersfoort in Nederland mogen blijven is een 'unieke uitspraak in een unieke zaak', aldus de premier.

De motie in Amsterdam wordt door ChristenUnie, Groenlinks, D66, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Denk, Partij van de Ouderen en Bij1 gesteund en heeft met 35 van de 45 zetels een ruime meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden