Update

Meerderheid Eindhovense raad voor redding PSV

Het plan van het college van Eindhoven om geld te lenen voor de aankoop van grond van PSV krijgt steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Coalitiepartij D66 en oppositiepartij CDA schaarden zich vandaag achter het plan en ook een 'ruime meerderheid' van de grote PvdA-fractie is inmiddels voor, zegt fractievoorzitter Mieke Verhees.De gemeenteraad stemt dinsdagavond over het voorstel.

null Beeld ANP
Beeld ANP

CDA en D66 presenteerden vanmiddag de uitkomst van een second opinion die ze zelf lieten uitvoeren door ING-topman Jan Hommen, gepensioneerd CDA-politicus Gerrit Braks en hoogleraar Kees Koedijk. De drie 'wijzen' concluderen dat de gemeente een beperkt en beheersbaar risico loopt. Op basis van hun advies zullen CDA en D66 instemmen met de deal, kondigden fractievoorzitters Maarten Houben en Marco van Dorst vrijdag aan.

Het college zegde de PvdA vrijdag toe dat 5 van ruim 48 miljoen euro die PSV krijgt voor de grond als garantie voor de gemeente in een spaarpot komt. De club ontvangt uit de spaarpot een half miljoen euro per jaar. 'Wij zijn blij dat onze eisen zijn ingewilligd. Het voorstel is er beter op geworden. Een ruime meerderheid van de fractie is voor', liet fractievoorzitter Mieke Verhees vrijdag in een verklaring weten.

Definitief voor het huidige voorstel zijn nu CDA, D66 en de Lijst Pim Fortuyn (14 van 45 zetels). Coalitiepartij VVD (8 zetels) was tot dusver heel positief maar heeft nog geen definitief of unaniem standpunt. Aan de voorwaarden van PvdA (9 zetels) is voldaan. Nog slechts een enkeling in de PvdA-fractie twijfelt. Definitief tegen zijn alleen SP en coalitiepartij GroenLinks (8 zetels).

Eindhoven leent volgens het raadsvoorstel 48,6 miljoen euro om de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV huurt de grond voor 2,4 miljoen euro per jaar. De gemeenteraad beslist dinsdag.

De uitkomst is cruciaal voor PSV. De club kan nog eens 30 miljoen euro lenen van het bedrijfsleven als de raad akkoord gaat.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden