Meerderheid Amsterdammers voelt zich jonger dan ze zijn

Ruim de helft van de Amsterdammers voelt zich jonger dan ze zijn, en nog veel meer mensen zouden graag ook daadwerkelijk weer jonger zijn. De Amsterdamse gevoelsleeftijd ligt bij mensen tot 35 op 27, bij mensen tussen de 35 en 55 op 39, en bij 55plussers op 54. De ideale leeftijd is 29, waarbij 25 het meest wordt genoemd.

null Beeld anp
Beeld anp

Maar Amsterdammers voelen zich ook een stuk jonger dan ze werkelijk zijn, en velen gedragen zich ook zo. Twintigers, dertigers en veertigers storten zich uitgelaten als jonge geiten op activiteiten die niet zouden misstaan op een kinderpartijtje: verstoppertje spelen? Springkussenfestivals voor grote mensen? Stormbanen waarbij je over bussen klimt en elkaar daarbij insmeren met verf? Ze zijn ongekend populair. Gehuld in felle kleurtjes, gewapend met waterpistolen vieren Amsterdammers hun tweede jeugd. De draaimolen op de Parade zit vol oudere jongeren, die kraaien van plezier.

Weliswaar groeit zowel de 'gevoelsleeftijd' als de gedroomde ideale leeftijd mee als de Amsterdammers ouder worden, toch liggen allebei ruim onder de werkelijke leeftijd, blijkt uit onderzoek van bureau OIS in opdracht van Het Parool.

Mogelijkheden
De stad is ook daadwerkelijk jong- de vergrijzing is in Amsterdam, anders dan in de rest van Nederland nog niet ingezet. De redenen voor het verlangen naar jonger zijn gaan verder dan gezondheid, energie en jeugdige schoonheid; meest genoemd worden de nog oneindige mogelijkheden en het feit dat jonge mensen weinig verplichtingen en verantwoordelijkheden hebben.

De laatste vijftig jaar is onze toch al lange jeugd verder uitgerekt, vaak tot achterin de twintig. Wim Slot, emeritus hoogleraar jeugdbescherming aan de VU, noemt de periode tussen ongeveer 17 en 27 een heel nieuwe ontwikkelingsfase tussen adolescentie en volwassenheid.

'Deze periode van jongvolwassenheid of ontluikende volwassenheid is een vrij nieuw onderzoeksgebied. Mensen zijn lichamelijk volgroeid en ze doen volwassen dingen zoals werken, maar ze maken, anders dan vroeger, nog weinig blijvende beslissingen over werk of relaties.'

Luxepositie
Mensen gedragen zich langer jong, al geldt dat, benadrukt Slot, niet voor iedereen. 'Uitvinden 'wie je bent', zelfontplooiing, experimenteren met relaties en werk: het is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Jongeren die het economisch moeilijk hebben, groeien sneller op, en er zijn ook in Nederland culturen waarin het gewoon van mensen wordt verwacht dat ze voor hun vijfentwintigste een gezin stichten. De periode van jongvolwassenheid is dus een soort luxepositie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden