Meerdere meldingen van verkrachtingen in India

Een Deense toeriste heeft in India aangifte gedaan van een groepsverkrachting. Dat melden Indiase media. In Duitsland meldt der Spiegel vandaag dat een meisje van 18  is verkracht in een slaaptrein.

Redactie
Een Indiase vrouw zit voor een boom die dienst doet als herdenkingsplek voor een slachtoffer van een groepsverkrachting. Beeld AP
Een Indiase vrouw zit voor een boom die dienst doet als herdenkingsplek voor een slachtoffer van een groepsverkrachting.Beeld AP

De 51-jarige vrouw was dinsdagavond in New Delhi de weg kwijtgeraakt van het Nationaal Museum naar haar hotel in de toeristenbuurt Paharganj toen ze een groep van zes mannen tegenkwam aan wie ze de weg vroeg. Ze leidden haar volgens Indiase media naar een afgelegen plek, pakten haar computer en geld af, en verkrachtten haar onder bedreiging van een mes.

De vrouw is woensdag op een vliegtuig naar Kopenhagen gestapt. De Deense ambassadeur in New Delhi heeft bevestigd dat een Deense betrokken is in een verkrachtingszaak, maar wilde er niet op ingaan. Het is niet duidelijk of de politie al aanhoudingen heeft verricht.

De politie heeft twee aanhoudingen gedaan in verband met de zaak, zo meldt nieuwszender CNN. Volgens het persbureau Bloomberg zijn andere verdachten ondervraagd en daarna vrijgelaten. Een politiecommissaris meldde dat de politie in totaal acht mannen in het vizier heeft om te arresteren.

Het Duitse meisje reisde met de West Coast Express. Volgens de politie in India is zij in haar nachtcoupé misbruikt.

Aan de orde van de dag
In India komen geregeld groepsverkrachtingen voor, ook van toeristes. Volgens politiestatistieken werd in 2012 in India elke 21 minuten een vrouw verkracht. Sinds een geruchtmakende zaak eind 2012, waarbij een Indiase studente bezweek aan haar verwondingen na een groepsverkrachting, is in het land massaal protest losgebarsten en zijn wetten aangescherpt. Vier mannen werden in New Delhi veroordeeld tot de doodstraf door ophanging voor hun betrokkenheid bij deze gewelddadige verkrachting.

Toch stelt een vrouwengroep dat er niet voldoende wordt gedaan om de aanvallen te stoppen. Ook politieke partijen dringen aan op extra maatregelen. In juni vorig jaar ontstond weer grote ophef nadat een 20-jarige vrouw werd verkracht en vermoord door een groep mannen in Barasat, bij de metropool Calcutta in het noordoosten van India. Na de vondst van het lijk gingen honderden mensen de straat om de doodstraf te eisen voor de aanvallers. Eerder dat jaar was al een Amerikaanse toeriste door drie mannen verkracht en een Zwitserse.

Sinds het begin van de ophef over de verkrachtingen, is het aantal vrouwen dat naar India reist, fors gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden