Update

Meerdere gifbrieven in VS verstuurd

Een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama bevatte het dodelijke gif ricine. Dat is gebleken uit tests. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News woensdag gemeld.

President Obama dinsdag tijdens een persconferentie over de aanslag in Boston Beeld ANP
President Obama dinsdag tijdens een persconferentie over de aanslag in BostonBeeld ANP

De Amerikaanse veiligheidsdienst Secret Service maakte woensdag bekend dat het een brief had onderschept met een 'verdachte stof'. De brief was dinsdag aangetroffen in een speciaal kantoor waar de post voor het Witte Huis wordt gecontroleerd. Die plek is niet in de buurt van het Witte Huis zelf.

Senator
Er was diezelfde dag ook een brief onderschept die was geadresseerd aan de Republikeinse senator Roger Wicker. Uit de eerste tests bleek ook die ricine te bevatten. Volgens NBC hadden beide brieven dezelfde afzender.

Ook in de staat Michigan zou een verdachte brief zijn ontdekt. Die kwam binnen bij het regionale kantoor van de Democratische senator Carl Levin in Saginaw.

De FBI liet weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de gifbrieven iets te maken hebben met de aanslag bij de marathon van Boston maandag. 'Het onderzoek duurt voort en mogelijk komen nog meer brieven aan.'

Ricine
Ricine is een natuurlijke gifstof, afkomstig van bonen. De productie van ricine is relatief gemakkelijk en goedkoop. In zuivere toestand is ricine dodelijk, zelfs in een kleine hoeveelheid. Eén gram zou 36.000 mensen kunnen doden. Na inademing ontstaan binnen enkele uren griepachtige verschijnselen. Gewoonlijk volgen daarop problemen met de longen en daarna eventueel een hartstilstand. Een patient kan binnen 3 dagen overlijden, maar de vergiftiging is niet altijd fataal. Er bestaat geen tegengif tegen ricine.

In Afghanistan werd de stof aangetroffen na de val van het Talibanregime. Mogelijk was ook het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden van plan het te gebruiken. Het gif werd gebruikt om de Bulgaarse dissident Georgi Markov te vermoorden. Hij werd in 1978 in Londen geprikt met een speciaal voor de moord vervaardigde paraplu, waarmee ricine in zijn bloed werd gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden