Meerdere dimensies in megazaak Angel Harry S.

Een rechttoe-rechtaan-proces kan het eigenlijk al niet meer worden, de zaak tegen de prominente Hells Angel Harry S. en de veronderstelde Amsterdamse crimineel Donald G. De belangrijkste getuige, de Zandvoortse fiscaal-jurist Remko van Lent, maakte een veelbelovende start met een zeer omvangrijk pakket belastende verklaringen. Maar hij zette vervolgens de hakken diep in het zand. Bovendien staan in dit proces twee advocaten in de ring die niet bepaald dol op elkaar zijn.

Advocaten Nico Meijering en Bram Moszkowicz. Beeld anp

Harry S. en Donald en diens broer Michel G. worden verdacht van het afpersen van onder anderen antiek- en drugshandelaren en van het witwassen van crimineel geld. Maandag gaat het proces inhoudelijk van start, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Het gaat om in totaal negen verdachten. Ook een bv is gedagvaard. Volgens de planning gaat de zaak 2 volle weken duren.

De verdachten werden in oktober 2011 tijdens een grootscheepse actie van de Nationale Recherche en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie opgepakt. Harry S. (54) en Donald G. (47) zitten nog steeds in voorarrest. Ook Remko van Lent en zijn broer Serge zouden tot de slachtoffers van de gebroeders G. behoren. Onder grote druk zouden zij stelselmatig fikse bedragen hebben opgehoest. Remko stapte naar justitie, maar raakte al snel verwikkeld in getouwtrek en geharrewar over de voorwaarden waaronder hij zijn belastende verklaringen zou afleggen.

Breuk
Een en ander leidde tot een breuk, die tot op de dag van vandaag nog niet is gelijmd. Remko van Lent is daardoor niet nader aan de tand gevoeld, tot ongenoegen van onder anderen de advocaat van Donald G., Nico Meijering. G. ontkent de aantijgingen in de aanklacht van justitie, zegt de raadsman.

Het optreden van Meijering als raadsman van Donald G. geeft het proces nog een extra pikante dimensie. G. schoof zijn advocaat Bram Moszkowicz enige tijd geleden aan de kant en stapte over naar Meijering. Moszkowicz is nog wel de raadsman van Harry S.

Vete
De twee raadslieden mogen elkaar op zijn zachtst gezegd niet en zijn sinds enkele maanden ook openlijk in een vete verwikkeld. Meijering heeft een klacht tegen Moszkowicz ingediend bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, nadat ook Estelle Cruijff van het kantoor van Moszkowicz naar het zijne was verhuisd, uit onvrede over onder meer het declaratiegedrag van de veelbesproken strafpleiter. Deken Germ Kemper heeft deze kwestie nog in onderzoek. Cruijff is getuige in de zaak tegen haar geliefde, kickbokser Badr Hari.

De strafzaak tegen Harry S. is mogelijk de laatste waarin Bram Moszkowicz zal pleiten. Op 22 april doet het Hof van Discipline uitspraak in het hoger beroep van tuchtzaak tegen hem. In die zaak zette de Raad van Discipline Moszkowicz uit de advocatuur. Moszkowicz tekende daartegen beroep aan.

Harry S. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden