Meerdere basisscholen gaan toch met halve schooldagen werken

Amsterdamse basisscholen gaan weer open na de meivakantie. Maar niet allemaal stipt op de 11de en sommige gaan uit van halve lesdagen, in plaats van de hele dagen uit de landelijke richtlijn. De kinderopvang voorziet hierdoor problemen.

Zo onbezorgd als vorig jaar augustus wordt het nog niet op het schoolplein als op 11 mei de scholen na acht weken sluiting weer opengaan.Beeld Hollandse Hoogte / Amber Beckers

Onderwijsminister Arie Slob bevestigde vrijdag nog maar eens: alle basisscholen moeten echt op 11 mei weer open, waarbij kinderen alleen hele dagen naar school gaan. Toch voegen niet alle Amsterdamse scholen zich hiernaar. Meerdere basisscholen hebben in brieven aan ouders laten weten toch met halve schooldagen te gaan werken.

Onderwijsorganisaties wijzen op de voordelen van deze aanpak. “Voor sommige scholen is het fijn om hun leerlingen elke dag te zien,” zegt Thijs Roovers van beroepsvereniging Lerarencollectief. “Je kunt dan elke dag een nieuw lesprogramma opstellen, huiswerk meegeven en controleren. Zo komt de klas sneller op gang.”

Aansluiting met opvang

Erik Vlutters, bestuurder van brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam, maakt zich zorgen over de aansluiting tussen scholen, buitenschoolse opvang en de noodopvang voor ouders met kinderen in vitale beroepen en kinderen in kwetsbare situaties. “We zien dat enkele tientallen Amsterdamse scholen zich niet aan de richtlijnen van de PO-Raad houden. Wij werken vaak met kinderen van verschillende scholen, als die allemaal een eigen rooster gaan maken, krijgen wij de opvang niet rond.” De meeste Amsterdamse scholen volgen de richtlijnen, zegt Vlutters. “Daarmee gaat de samenwerking heel goed. Maar er zijn er nu te veel die een eigen plan trekken, daar zijn kinderen en hun ouders de dupe van.”

Jeroen Hilbrink, directeur van kinderopvangorganisatie Natuurfontein, herkent dit beeld. “Wij moeten ouders ontzorgen, zodat ze weer ingezet kunnen worden in de maatschappij. Aan halve werkdagen heb je dan niet zo veel. Daarnaast zorgen halve dagen voor twee keer zoveel verkeersbewegingen van ouders en kinderen: iets wat we nu juist willen voorkomen. In plaats van opvang zijn we dan meer een haal- en brengservice.”

Inhalen

Ondanks de landelijke richtlijnen gaan niet alle basisscholen al op 11 mei open, blijkt uit een rondgang van Het Parool. Zo laat basisschool De Achthoek weten pas op 12 mei te beginnen. Het plan is de gemiste schooldag op een later moment in te halen. Stichting Samen tussen Amstel en IJ (Staij), waaronder negentien Amsterdamse scholen vallen, gaf eerder al aan dat de deadline van 11 mei voor niet al haar vestigingen haalbaar is.

Uit een flitspeiling van het Lerarencollectief blijkt dat zo’n 90 procent van de Nederlandse scholen intussen een plan heeft klaarliggen. Of afwijken van de richtlijnen consequenties heeft, moet later blijken. Het ministerie van ­Onderwijs zegt ervan uit te gaan dat alle scholen zich voegen naar het protocol, en niet op de zaken vooruit te willen lopen.

Deze maatregelen nemen veel scholen

- Looproutes uitzetten in de school en op het schoolplein;

- Ouders mogen het schoolterrein niet op;

- Kinderen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, leraren moeten onderling en van leerlingen wel 1,5 meter afstand houden;

- Niet trakteren;

- Hotspots in lokalen (deurkrukken, lichtknoppen) worden regelmatig gereinigd;

- Scholen worden dagelijks na schooltijd door een professioneel bedrijf gereinigd;

- Geen extra activiteiten als kamp en de musical voor groep acht;

- Zieke leerlingen blijven thuis, en kunnen daar online onderwijs volgen via bijvoorbeeld een livestream.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden