Meer zwangeren geweigerd bij Amsterdamse ziekenhuizen

Amsterdamse ziekenhuizen hebben dit jaar weer meer zwangere vrouwen geweigerd.

Volgens de ziekenhuizen is er voor acute gevallen altijd plek, maar verloskundigen zeggen dat ze met regelmaat ook voor een zwangere met een bloeding meerdere ziekenhuizen moeten bellen. Beeld getty
Volgens de ziekenhuizen is er voor acute gevallen altijd plek, maar verloskundigen zeggen dat ze met regelmaat ook voor een zwangere met een bloeding meerdere ziekenhuizen moeten bellen.Beeld getty

Al ruim anderhalf jaar liggen de afdelingen verloskunde in de stad zo vol, dat ze bijna tweehonderd keer per maand 'nee' moeten verkopen aan zwangeren die op het punt staan te bevallen.

Uit nieuwe cijfers van de ziekenhuizen blijkt dat het aantal weigeringen licht is gestegen. Verloskundigen moeten vaak drie, vier ziekenhuizen bellen voordat ze een verloskamer hebben gevonden.

Dat is frustrerend en tijdrovend voor de verloskundigen en stressvol voor zwangeren. Bovendien legt het extra druk op het ziekenhuispersoneel.

Druk toegenomen
Volgens de ziekenhuizen is er voor acute gevallen altijd plek, maar verloskundigen zeggen dat ze met regelmaat ook voor een zwangere met een bloeding meerdere ziekenhuizen moeten bellen.

Sinds de sluiting van de afdeling verloskunde van het MC Slotervaart in december 2015 is de druk in Amsterdam enorm toegenomen. "Ook is er een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen en verloskundig personeel," laat een woordvoerder van OLVG weten. Alle Amsterdamse ziekenhuizen hebben daar last van.

Bij het AMC en het VUmc steeg het aantal weigeringen van circa 7 procent in 2015 naar 20 procent eind 2016. AMC moest dit jaar iets meer (23 procent) weigeren.

OLVG, met populaire bevallocaties in Oost en West, neemt jaarlijks circa 6500 bevallingen voor haar rekening, tweederde van het totaal aantal bevallingen in Amsterdam. Daar steeg het aantal weigeringen licht van 20 procent (2016) naar 22 procent (2017 tot en met augustus), omgerekend ruim honderd weigeringen per maand.

Het BovenIJ ziekenhuis heeft 200 weigeringen op 1400 bevallingen per jaar.

Bevalcentra
Er liggen plannen om het probleem aan te pakken, maar een snelle oplossing lijkt er niet te zijn. Zo werken AMC en VUmc met eerstelijns verloskundigen in Amsterdam om bevalcentra in te richten in de ziekenhuizen, waar vrouwen met hun eigen verloskundige terecht kunnen.

Eerstelijns verloskundigen worden in dit project opgeleid om de bevalling te kunnen begeleiden als er een lichte complicatie is, bijvoorbeeld wanneer een baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Wanneer die bevalcentra open gaan, is nog niet bekend. De onderhandelingen lopen nog. "Dit moet zorgvuldig worden voorbereid en scholing van de verloskundigen kost tijd," aldus een woordvoerder namens VUmc en AMC.

De ziekenhuizen hebben afgesproken meer verpleegkundigen voor de specialisatie verloskunde op te leiden. In het nieuwe Moeder Kind Centrum van het BovenIJ ziekenhuis is een extra verloskamer bijgebouwd.

Kinderziektes
En om de pijn nu te verlichten is in juli de pilot met het acuut Zorgportaal opgezet. Verloskundigen moeten in dit systeem in een oogopslag kunnen zien waar plek is. Maar volgens Anne Annegarn van 1ste Lijn Amsterdam, die dit initiatief heeft genomen, zijn er kinderziektes.

De gewoonte om in het systeem aan te geven of er plek is, zit er bij de afdelingen Verloskunde nog niet in. Dat is ook een extra belasting, juist bij drukte, benadrukt Annegarn. Bovendien: "Dit lost het probleem niet op. Er zijn verloskamers genoeg. Het probleem is dat er te weinig personeel is in de verloskamers om de bevallingen te begeleiden."

Lees verder: Verloskundigen moeten leuren met elk spoedgeval

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden