Meer zwakke middelbare scholen in Amsterdam

Het aantal zwakke opleidingen op middelbare scholen in Amsterdam is vorig jaar verdubbeld. Twaalf opleidingen zijn zwak, op negen middelbare scholen.

IJburg College Beeld Floris Lok
IJburg CollegeBeeld Floris Lok

Het gaat om het IJburg College, de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, het Hervormd Lyceum West, het Nova College, de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam, het Bredero Lyceum, het Meridiaan College en het Pieter Nieuwland College.

Het vmbo-t van het Mediacollege Amsterdam was vorig jaar zeer zwak en is nu 'gewoon' zwak. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs, die vandaag haar jaarverslag publiceert.

Amsterdam telt ongeveer zeventig middelbare scholen. In 2012 waren daarvan vijf opleidingen zwak en was één opleiding zeer zwak. Ondanks de verdubbeling van het aantal zwakke opleidingen doen scholen in Amsterdam het nog steeds beter dan het landelijke gemiddelde.

De inspectie beoordeelt scholen onder andere op de cijfers van het centraal schriftelijk examen, maar ook op bijvoorbeeld het aanbod van extra ondersteuning voor leerlingen die niet goed Nederlands spreken. Ook bekijkt de inspectie of de school ervoor zorgt dat leerlingen met respect met elkaar omgaan.

Verbeteraanpak
Er is ook goed nieuws: Amsterdam heeft geen zeer zwakke basisscholen meer. Tanisha, dat vorig jaar als zeer zwak uit de bus kwam, is gesloten. De twee andere - de J.J. Dumontschool voor speciaal onderwijs in Zuidoost en de St. Barbaraschool in Oost - zijn nu twee van de zeven nog zwakke basisscholen.

Vorig jaar waren het er nog dertien. Voor PvdA-wethouder Freek Ossel is de stijging van het aantal zwakke middelbare scholen geen verrassing. 'We zien al een tijdje een verslechtering. Daarom zijn we ook met een verbeteraanpak begonnen. Het nieuwe college moet daar een vervolg aan geven.'

De inspectie maakt zich zorgen over de motivatie van scholieren in Nederland. Die zijn veel minder leergierig dan hun leeftijdgenoten in het buitenland. Ook lezen ze minder graag. Veel scholieren ervaren het recht op onderwijs louter als verplichting. De inspectie zou graag zien dat het plezier in het leren toeneemt. Bij één op de vijf lessen in het voortgezet onderwijs letten leerlingen niet op, vooral als ze geen cijfer of een andere vorm van feedback krijgen.

Het blijkt lastig te zijn zwakke leerlingen extra aandacht te geven en tegelijk goede leerlingen uit te dagen. De inspectie wil dat docenten beter leren omgaan met klassen waarin het niveau van de leerlingen uiteenloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden