'Meer ziekenhuisopnames als gevolg van comazuipen'

De inname van grote hoeveelheden alcohol met alcoholvergiftiging als gevolg is een steeds groter wordend probleem onder jongeren, stelt onderzoeksbureau VeiligheidNL. 'Ze beginnen op latere leeftijd, maar drinken meer,' zegt directeur Marco Brugmans.

Jongeren drinken steeds meer alcohol, waarschuwt Marco Brugmans van VeiligheidNL. Beeld anp
Jongeren drinken steeds meer alcohol, waarschuwt Marco Brugmans van VeiligheidNL.Beeld anp

De stichting onderzocht het aantal opnames op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen, waarbij jongeren behandeld werden met een alcoholvergiftiging. VeiligheidNL concludeerde dat jongeren in bepaalde leeftijdscategorieën fors meer zijn gaan drinken.

In de leeftijdsgroep 10 tot 17 jaar is het aantal SEH-behandelingen voor alcoholvergiftigingen drie-en-een-half keer hoger geworden sinds 2003. In de groep van 18 tot 24 jaar is het aantal alcoholvergiftigingen zelfs vervijfvoudigd. Mannen zijn in de meerderheid, behalve in de groep van 10 tot 14 jaar: dan drinken meisjes meer.

Cultuuromslag
Kort geleden bleek dat de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken over een periode van tien jaar flink daalde, volgens de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het gaat hierbij om scholieren tussen de 12 en 16 jaar.

Onderzoeksbureau VeiligheidNL spreekt van een cultuuromslag, waarvoor nog geen kentering in het vizier ligt. Hoewel het aantal opnames begint te stabiliseren, zijn die nog steeds zorgwekkend hoog, volgens woordvoerder Angeniet Gillissen.

Afgezien van de groep 12-jarigen, neemt het het percentage 'binge drinken' flink toe,' is te lezen in het rapport. De inname van vijf glazen alcohol of meer, valt onder bingedrinken, volgens de stichting. 'Dat zien we ook terug in de verveelvoudiging van het aantal alcoholvergiftigingen op de SEH-afdelingen.'

Samenwerking
Brugmans vindt dat gemeenten en ziekenhuizen meer moeten samenwerken om alcoholmisbruik terug te dringen. Volgens Brugmans kunnen afdelingen voor spoedeisende hulp een belangrijke rol spelen door excessief drankgebruik vroegtijdig te signaleren en daardoor mogelijk erger te voorkomen.

'Bij de spoedeisende hulp weten ze heel veel over wat er aan de hand is op lokaal niveau', aldus Brugmans. 'Is het een toenemend of een afnemend probleem? Waar komen die jongeren vandaan voordat ze terechtkomen in het ziekenhuis? Zijn ze thuis, in de kroeg of misschien op de sportvereniging zo ontzettend dronken geworden?' Met deze informatie kan de gemeente dan weer preventiemaatregelen inzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden