Meer werk in Amsterdam, maar niet iedereen profiteert

In en om Amsterdam stijgt het aantal banen twee keer zo snel als gemiddeld in heel Nederland, maar het aantal WW-uitkeringen in de stad daalt niet even snel.

Bart van Zoelen
Het hoofdkantoor van het UWV op de La Guardiaweg. Beeld anp
Het hoofdkantoor van het UWV op de La Guardiaweg.Beeld anp

Voor Groot-Amsterdam wordt een stijging van het aantal banen met 2,3 procent verwacht. Dat is het dubbele van de groei voor heel Nederland (1,2 procent). Dat schrijft uitkeringsinstantie UWV in zijn prognoses voor 2017 en 2018. Terwijl in 2016 in deze regio nog 4,1 procent in de WW zat, zal dat eind 2018 3,1 procent zijn, verwacht het UWV; honderdduizend WW-uitkeringen minder in twee jaar tijd.

Volgens arbeidsmarktadviseur Paul Rijs van het UWV wordt de Amsterdamse groei gedreven door de zakelijke dienstverlening, zoals de ICT. Ook bij specialistische dienstverlening, zoals architecten en ingenieursbureaus, ontstaan veel vacatures. Verder blijft in de detailhandel, de zorg en de horeca de werkgelegenheid groeien en profiteert de bouw van de aangetrokken woningmarkt.

Meer risico nemen
Maar afgezet tegen de beroepsbevolking daalt de werkloosheid in Amsterdam niet sneller dan elders. Dat laten de cijfers over dit jaar ook al zien. Het aantal WW-uitkeringen daalde voor heel Nederland met 13 procent, in Groot-Amsterdam was de daling niet meer dan 8. Een inhaaleffect, vermoedt Rijs. "Omdat Amsterdam beter door de crisis is gekomen en de werkloosheid hier minder hoog was opgelopen."

"Een deel van de banen wordt natuurlijk ook ingenomen door mensen van buiten Amsterdam," zegt UWV-regiomanager Ton Druijf. "Er is een enorme pendel, zoals je elke dag in de trein uit Zaandam kunt zien."

Tot dusver zat de groei van de werkgelegenheid vooral in uitzendbanen en ander flexwerk. Voor volgend jaar verwacht het UWV dat de balans doorslaat naar meer vaste banen, zeker in een dynamische arbeidsmarkt zoals de Amsterdamse, met veel baanwisselingen. "Steeds weer iemand inwerken is ook lastig voor werkgevers," zegt Rijs. "Nu de economie stabiel is, durven ze ook meer risico te nemen," zegt Druijf.

"Want nog steeds zie je dat niet iedereen profiteert. Wie langer dan een jaar werkloos is of ouder dan 55, houdt een lastige positie op de arbeidsmarkt. Daarover zijn we ook met het ministerie van Sociale Zaken in discussie, over meer ruimte en meer geld om scholing in te zetten, als mensen een baan verliezen die niet meer terugkomt, weinig kansen hebben en eigenlijk wat anders moeten gaan doen. Ik denk dat ook de overheid daar meer aan moet doen."

Want in sommige sectoren hebben werkgevers ook al veel moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw, de zorg en - in Amsterdam en omstreken - de ICT. Rijs: "Dat remt nu al de groei. Bedrijven kunnen harder groeien als ze beter personeel kunnen krijgen."

2,3

Voor Groot-Amsterdam wordt een stijging van het aantal banen met 2,3 procent verwacht. In heel Nederland wordt een groei van 1,2 procent voorspeld

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden